Lekari iz Haga ipak (ne) dolaze?

Haški tribunal uputiće u Beograd lekarsku komisiju koja će dati ocenu zdravstvenog stanja Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića.

Izvor: B92

Petak, 11.02.2005.

12:46

Default images

To je za B92 rekao savetnik predsednika Srbije za saradnju sa Hagom, Jovan Simić. „Zato sada nema potrebe insistirati na njihovom odlasku u Hag“, objašnjava Simić:

"Lekarska komisija će doći ovde, utvrditi njihovo stanje, utvrditi da li mogu da dobiju adekvatnu zdravstvenu negu, u šta ja stvarno iskreno sumnjam. Tek kada dođe ta komisija i kada se ti lekari iz inostranstva, iz Holandije, tj. kada se ti eksperti i naši eksperti sretnu, kada pregledaju generala Lukića i Pavkovića, mi možemo da počnemo da razmišljamo nekom daljem rešavanju tog problema. Mislim da u ovom trenutku ne treba insistirati, da čak ni međunarodna zajednica ni Haški tribunal, u ovom trenutku, ne insistiraju, s obziorm da je takva situacija."

Jovan Simić kaže da je general Lukić na rehabilitaciji, da ima svakodnevne terpaije i da bi bilo dobro da se njegovo zdravstveno stanje stabilizuje: "Kod generala Pavkovića je malo drugačija situacija. Kao što znamo, on je, na žalost, ozbiljno bolestan. Treba utvrditi stadijum njegove bolesti i ukoliko, kao što čujem neke najave, mada moram da kažem i da su to neke glasine, da je njegovo zdravstveno stanje jako, jako loše i ja sam čak sklon da mislim da Hag čak ne bi ni insistirao da on dođe, ako je u toliko lošem zdravstvenom stanju."

Simić dodaje i da ima nezvaničnu potvrdu da će optužnica protiv premijera Kosova Ramuša Haradinaja biti potvrđena i da bi bilo ravno katastrofi da to nije tako: "Ja sam, sticajem okolnosti,  delimično upoznat sa tom optužnicom, znam neke dokaze koje sada ne mogu da iznosim ovde, a koje sam video. Mogu jedino da kažem da je najveći deo posla, odnosno najbitniji i najčešći deo optužnice‚ naše Specijalno tužilaštvo sa ratne zločine dostavilo Hagu."

Simić je uveren da će svih šest novih optužnica tužilaštva Haškog suda biti potvrđene. Prethodno je i član Saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić rekao da bi komisija trebalo da dođe u Beograd, a da bi to moglo da utiče da se predaju dvojica generala Nebojša Pavković i Sreten Lukić. Iz Haškog tribunala je, međutim, saopšteno da oni nisu dobili zahtev da upute lekare u Beograd.

Istovremeno, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, negira da u ime Vlade Srbije pregovara s haškim optuženicima Nebojšom Pavkovićem i Goranom Hadžićem o njihovoj  dobrovoljnoj predaji Haškom tribunalu.

On za "Blic" tvrdi da se odavno nije video s Pavkovićem, ali da smatra da bi i njemu i Hadžiću najbolje bilo da se doborovoljno predaju jer je bekstvo teže od zatvora.

Lendejl: Moraju biti prebačeni u Hag

Džim Lendejl
Portparol Haškog tribunala, Džim Lendejl, izjavio je za B92 da sud u Hagu ne komentariše javno pitanja koja se tiču zdravstvenog stanja optuženih, smatrajući ih poverljivim.

Reagujući na izjavu savetnika predsednika Srbije, Jovana Simića, Lendejl je podsetio da medjunarodna zajednica jasno poručuje da su generali Lukić i Pavković begunci od medjunarodne pravde i da ih vlast mora uhapsiti i izručiti, ili ce se optuženi sami predati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: