Protesti u Varšavi

Grupa od nekoliko desetina antiratnih aktivista protestovala je večeras u Varšavi, ispred američke, a zatim i ruske ambasade.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.01.2005.

20:28

Default images

Oni su protestovali zbog prisustva potpredsednika SAD Ričarda Čejnija i ruskog predsednika Vladimira Putina na 60. godišnjici oslobođanja Aušvica, ovenjujući da su oni ratni zločinci.

Demonstracije su organizatori, nevladine organizacije Komitet slobodni Kavkaz, poljska podružnica Amnesti internešenel i Stop ratu, prebacili u Varšavu, jer zbog strogog obezbeđenja nisu uspeli da ih organizuju u samom logoru Aušvic II-Birkenau, gde su se zvanice okupile na centralnom pomenu.

"Godišnjicu Aušvica zloupotrebljavaju ratni zločinci za svoju politiku. Moramo da se suprotstavimo tome što čine Čejni i Putin. Nemaju pravo da budu u Aušvicu, sami su odgovorni za zločine u Čečeniji i Iraku", kazao je novinarima Filip Ilkovski iz inicijative Stop ratu.

Demonstranti su ispred američke i ruske ambasade zapalili sveće i uz skandiranje "Putin, Čejni teroristi" i "Putinu su krvave ruke" zahtevaju da policija oslobodi demonstrante koje je uhapsila juče u Krakovu, prenose poljski mediji.

U Krakovu je policija juče na Glavnom trgu rasterala neodobrene demonstracije protiv Putina, a 28 aktivista je uhapsila u koškanju.

Budući da su demonstranti najavili da će protestom narušiti i sam pomen u logoru, komanda policije je odlučila da tih 28 najradikalnijih aktivista zadrži 24 časa u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: