"Insajder" jeste insajder

Zamenik beogradskog okružnog tužioca kaže da će Tužilaštvo pokrenuti postupak ispitivanja navoda Vladimira Popovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2005.

09:13

Default images

Dušan Lončarević je objasnio da će, posle prikupljanja obaveštenja i informativnih razgovora s nekadašnjim šefom Biroa za komunikacije Vlade Srbije, Tužilaštvo odlučiti da li će policija saslušati i neke druge osobe.

Dan posle emitovanja intervjua s Popovićem u emisiji "Insajder" B92, bivši načelnik DB-a Goran Petrović nije želeo da komentariše njegove navode, ali se u sredu javio TV B92 i objasnio da ne sme da daje tonsku izjavu jer MUP protiv njega vodi disciplinski postupak upravo zbog javnih istupa. Petrović je ipak potvrdio neke Popovićeve navode.

Petrović: DB, novac i video-trake

"Tačno je da je tadašnjem vrhu DB-a bila poznata informacija da je Milorad Vučelić navodno ukrao 40 miliona maraka namenjenih tajnoj službi“, rekao je Petrović. Premijer Srbije Zoran Đinđić i Vladimir Popović obavestili su nas o tome čim su taj podatak dobili od Jovice Stanišića. Još tada je sprovedena istraga i došli smo do saznanja da o tome u DB-u nema nikakvih pisanih tragova i zbog toga se teško može govoriti da je reč o novcu DB-a jer nije postojala nikava beleška o donatorima", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, verovatno je reč o privatnoj transakciji Stanišića i Vučelića. "To je teško utvrditi jer su tokom 90-ih takve transakcije bile svakodnevne i to je, naravno, rađeno bez pisanih tragova“, kaže Petrović i napominje da je sada tužilac na potezu.

Petrović je potvrdio i da je tokom 2001. od Popovića dobio kasetu koju mu je uručio Stanišić, na kojoj su snimljeni pojedini poslanici radikala kako od funkcionera Socijalističke partije Srbije u sali Savezne skupštine primaju mito od po 100.000 maraka. “Kada smo dobili tu kasetu konsultovali smo se sa okružnim javnim tužiocem Radetom Terzićem, a on je procenio da je taj materijal atraktivan, ali ne i validan u krivično-pravnom smislu“, tvrdi Petrović.

Petrović kaže i da u Popovićevoj izjavi sigurno ima činjenica i indicija na koje bi trebalo da reaguju pravosudni organi. Petrović smatra da je taj intervju više nego zanimljivo svedočanstvo o ljudima iz novije istorije jer je Popović insajder u bukvalnom smislu te reči, čovek iznutra, odnosno svedok.

Mihajlović: Uglavnom tačno

Bivši ministar policije Srbije Dušan Mihajlović izjavio je za B92 da je sve što je Popović izneo u "Insajderu", sa izuzetkom nekoliko detalja, istina. Mihajlović je dodao da je Popović pružio nova objašnjenja zašto policija, u vreme dok je on obavljao dužnost ministra, nije držala sve konce u svojim rukama.

Mihajlović kaže da je državno obezbeđenje Miloradu Ulemeku dao tadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Dušan Maričić, ne pitajući nikoga i ne tražeći nikakvu saglasnost za tu odluku i da je po istom principu obezbeđenje imao i bivši načelnik DB-a Jovica Stanišić.

Mihajlović kaže da nije znao da je Ulemek pokušavao da vodi kadrovsku politiku u policiji i DB i da je zaslužan za mnoga postavljenja. On kaže da je znao da se Popović i Đinđić viđaju sa Stanišićem i ljudima s druge strane zakona, ali da nije znao i o čemu su razgovarali. Na pitanje da li su i druge tvrdnje koje je Popović izneo u intervjuu tačne, Mihajlović odgovara: "Ako izuzmemo tu njegovu zaboravnost o tome ko je dao obezbeđenje Legiji i Stanišiću i ako izuzmemo njegovo netačno tumačenje sastanka u mom kabinetu, s republičkim tužiocem, i ako na stranu ostavimo njegov neumesan komentar o prirodi Bele knjige, sve drugo odgovara istini."

Vučelić: Nikad ništa za B92

Funkcioner SPS-a Milorad Vučelić, kojeg je Popović optužio da je ukrao 40 miliona maraka namenjenih DB-u, ponovo nije bio raspoložen da govori za B92:

B92: Dobar dan. Ovde novinar B92, gospodin Vučelić mi treba.

Vučelić: Ja sam.

B92: Dobar dan gospodine Vučeliću, imam jedno pitanje...

Vučelić: Dobar dan i doviđenja.

B92: Zašto ne želite ništa da kažete.

Vučelić: Za vas ništa.

B92: Zašto?

Vučelić: Nikad. Prijatno, doviđenja.  

Vučelić je za pojedine novine izjavio samo da ne želi da komentariše Popovićeve gluposti, ali nije demantovao ono što je Popović izjavio u "Insajderu".

Simić: Dao sam razne mogućnosti

Bivši republički javni tužilac Siniša Simić negirao je Popovićeve navode da nije hteo da optuži Dejana Milenkovića, za kojeg se sumnjalo da je pokušao napad na Đinđića kod "Beogradske arene".

"Taj sastanak je održan i ja sam na tom sastanku, mislim, bio jedini pravnik koji je, na neki način, dao razne mogućnosti organima otkrivanja. Stojev je bio dežurni tužilac. On je sa organima otkrivanja učestvovao u radu, u saslušanjima itd. To je sve ono što je, u okviru zakona, bila mogućnost Tužilaštva", rekao je Simić.

Simić je bio suspendovan sa te funkcije ubrzo po objavljivanju vanrednog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: