Usvojena rezolucija o Kosovu

Savet Evrope je usvojio rezoluciju o zaštiti ljudskih prava na Kosovu. Šef delegacije SCG kaže da se ona ne bavi sadašnjim stanjem.

Izvor: Beta

Utorak, 25.01.2005.

19:49

Default images

Na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojene su i preporuke kojima se predlaže da Komitet ministara počne rad u pravcu osnivanja Suda za ljudska prava za Kosovo, uključujući SCG u ovaj posao.

Sud za ljudska prava na Kosovu trebalo bi da bude osnovan putem paralelnih sporazuma između SE sa jedne strane i UNMIK-a i KFOR-a sa druge strane. Sud bi činilo devet sudija, petoro međunarodnih i četvoro lokalnih sudija.

Kosovski ombudsman Marek Antoni Novicki izjavio je u Strazburu da je i pored poboljšanja ljudskih prava na Kosovu stanje daleko od minimalnih međunarodnih standarda, navodi se u saopštenju ombudsmanove kancelarije. Novicki je izjavio da je situacija posebno, ali ne i isključivo, teška za nealbanske zajednice, posebno za Srbe i Rome.

Parlamentarna skupština u sredu će odlučivati i o jednom od troje kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji se bira iz Srbije i Crne Gore. Predloženi su Vesna Rakić-Vodinelić i Dragoljub Popović iz Srbije i Nebojša Vučinić iz Crne Gore.

Rezolucija se ne bavi sadašnjim stanjem ljudskih prava

Delegacija SCG nije glasala za usvajanje rezolucije o zaštiti ljudskih prava na Kosovu, izjavio je šef delegacije SCG u Parlamentarnoj skupštini Zoran Šami.

Na konferenciji za novinare, Šami je ponovio da su poslanici iz SCG imali jednu suštinsku primedbu na tekst rezolucije, a to je da se rezolucija ne bavi stanjem ljudskih prava u sadašnjosti. Delegacija SCG je uložila 25 amandmana na nacrt rezolucije od kojih je Skupština SE usvojila oko polovinu, ali nijedan od usvojenih amandmana ne podrazumeva aktivnije učešće SCG u rezoluciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: