UN: Komemoracija povodom Aušvica

U Generalnoj skupštini UN u ponedeljak se održava komemoracija povodom 60. godišnjice oslobađanja logora Aušvic.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2005.

10:46

Default images

Posebna sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava povodom 60. godišnjice oslobađanja Aušvica, nacističkog logora u Drugom svetskom ratu, biće prva komemoracija povodom oslobađanja nacističkih logora ikad održana u UN.

Šef diplomatije Izraela Silvan Šalom rekao je da je ovo istorijski događaj svetskih razmera i politički uspeh Izraela koji je decenijama bio sistematski napadan.

Generalni sekretar UN Kofi Anan i nobelovac Eli Vizel, koji je preživeo logor smrti, upitali su kako je jedan od najkulturnijih naroda Evrope mogao da preko dana učestvuje u masovnom ubijanju Jevreja, a uveče da čita Šilera i sluša Baha.

"Znamo da je za mrtve suviše kasno. Za njih, napuštene od Boga i izdane od čovečnosti, pobeda je došla prekasno. Nije, međutim, kasno za decu današnjice, našu i vašu. Mi moramo govoriti o svedočanstvima isključivo zbog njihovog dobra", rekao je Vizel.

SCG: Prošao rok za nadoknadu štete

U Srbiji i Crnoj Gori je prošao rok za nadoknadu štete bivšim logorašima. Kancelarija Međunarodne organizacije za migracije u SCG neće sprovoditi program nadoknade štete ljudima koji su bili na prinudnom radu u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata, a koji je najavljen u Ženevi, jer je taj program u SCG završen 31. decembra 2001.

IOM je prošle nedelje najavio da će u martu, u više zemalja, početi završna isplata nadoknade štete u pojedinačnom iznosu do 9.950 dolara. Fond je formiran prema zakonu Nemačke i predviđa da nadoknada bude isplaćivana ljudima koji su bili primorani na rad u koncentracionim logorima i getima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: