Koštunica - Petersen u ponedeljak

Premijer Srbije Vojislav Koštunica i šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen sastaće se u ponedeljak u Beogradu.

Izvor: B92

Nedelja, 16.01.2005.

14:34

Default images

Premijer Koštunica razgovaraće sutra sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom, najpre o najhitnijem problemu, isključenju srpskih naselja sa elektroenergetske mreže, a onda i o zastoju u sprovođenju pilot projekta stvaranja novih opština koji bi trebalo da bude uvod u decentralizaciju pokrajne.

Vlada Srbije uputila je UNMIK-u zahtev da se smeni direktor Kosovske energetske kompanije, Džon Ešli i da na njegovo mesto dođe osoba koja će biti u stanju da vrati električnu enrgiju u domove Srba.

Bez struje već više od mesec dana žive stanovnici sela Batuse i mnogih drugih mesta u kojima žive Srbi, na Kosovu i Metohiji. Elektroprivreda Srbije nudila je u više navrata tehničku pomoć Kosovskoj elektroenergetskoj kompaniji koja je nekada bila njen deo, ali kosovska strana to ne prihvata: "Na žalost odnosi koji su političke prirode onemogućavaju nas da direktno pomažemo naše sunarodnike tamo. Mi nismo u stanju da ih snabdevamo električnom energijom u delovima kao što su srednje Kosovo. Naši stručnjaci epremni su da u svakom trenutku odu dole i otklone ako ima kvarova", kaže Radomir Naumov, ministar energetike.

Proizvodnja struje na Kosovu i Metohiji dvostruko je manja nego 1999. godine, iako je međunarodna zajednica, od uvođenja protektorata do danas, ulužila u elektroprivredu Kosova više od 500 miliona evra: "To samo govori i njihovoj neorganizovanosti i nesposobnosti da iskoriste tu pomoć, dok odbijaju pomoć našu, da se i mi uključimo potpuno na ravnopravnom normalnom odnosu i da omogućimo snabdevanje ne samo Srbima, već svim stanovnicima Kosova", dodaje Naumov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: