Dobrovoljna predaja u RS

Savo Todović, koji je pred Tribunalom optužen za ratne zločine, stigao je u Hag, potvrdila je Florans Artman.

Izvor: B92

Nedelja, 16.01.2005.

10:19

Default images

Pošto se dobrovoljno predao vlastima Republike Srpske, Todović je iz Banjaluke prebačen u Hag.Savo Todović izjasniće se o optužnici tokom naredne nedelje.

Todovićevo ime se pominje na zajedničkoj optuznici sa Mitrom Raševićem, koji se u haškom pritvoru nalazi od 15. avgusta 2003. Suđenje Todoviću i Raševiću najverovatnije će biti održano u Bosni i Hercegovini, jer je prošle godine Tribunal imenovao posebno sudsko veće koje treba da odluči da li je predmet takvog nivoa da ga treba proslediti bosanskom pravosuđu.

Osnivač Haškog tribunala, Savet bezbednosti, 2003. godine naložio je sudu da procesuira samo optužene najvišeg ranga, a da ostale prebaci lokalnim sudstvima u bivšoj Jugoslaviji.

Optužnica tereti Todovića da je kao komandir Kazneno-popravnog doma u Foči, koju je nasilno zauzela VRS, učestvovao u pritvaranju, ispitivanju, mučenju i ubijanju pritvorenih muslimanskih civila. Za zločine počinjene 1992. I 1993. godine u fočanskom KP domu, već je osuđen upravnik zatvora, Milorad Krnojelac, najpre na 7,5 godina, da bi Žalbeno veće tu presudu dupliralo.

U Foči, koja je bila preimenovana u Srbinje, tokom tri godine rata ubijeno je oko hiljadu ipo Muslimana, a u samom domu njih više od tri stotine. Sudbina nekoliko stotina pritvorenih nije poznata. Posle Todovićeve predaje, na slobodi se i dalje nalazi 18 javno optuženih osoba, od kojih čak 12 bosanskih Srba.

Reakcije na predaju

Osim šefa Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Srđana Đurića, koji je izjavio da Vlada Srbije podržava postupak dobrovoljne predaje Todovića i da je reč o važnom koraku srpskog entiteta u saradanji sa Tribunalom, dobrovoljnu predaju Todovića pozdravio je i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Pedi Ešdaun.

Ešdaun je ocenio da je to važan korak napred koji su učinile vlasti Republike Srpske u saradnji sa Haškim tribunalom: "Devet godina nakon Dejtona pozdravljam ovaj korak koji su napravile vlasti RS. Todović je osumnjičen za teške zločine za koje mora odgovarati pred Tribunalom u Hagu, ali mnogi osumnjičeni, uključujući Karadžića i Mladića, još su na slobodi".

Veoma je važno da Todovićevo izručenje "bude samo početak procesa", tokom kojeg će i ostali osumnjičeni za ratne zločine bez odlaganja biti izručeni Haškom tribunalu, rekao je Ešdaun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: