Hag potvrdio: Todović se predao

Haški optuženik Savo Todović, dobrovoljno se predao vlastima RS i iz Banjaluke je prebačen u Hag.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2005.

17:09

Default images

To je potvrdila predstavnik glavnog tužioca Haškog tribunala Florans Artman. Todović je optužen da je kao zamenik upravnika Kazneno-popravnog doma u Foči bio osoba zadužena da određuje da li će pritvoreni, vojno sposobni muslimanski civili, biti ubijeni, premlaćivani, ispitivani, ići na prisilni rad, u samice ili u razmenu, a bio je odgovoran i za kažnjavanje pritvorenih.

Optužnica protiv Todovića bila je zapečaćena od 1997. do 2001. godine. Na istoj optužnici se nalazi i Mitar Rašević, strazar u KP domu u Foči. Za zločine počinjene u tom zatvoru, već je osuđen Milorad Krnojelac, upravnik KP doma. On je, najpre, 2002. godine osudjen na sedam i po godina zatvora, da bi se potom žalio na presudu, ali je Žalbeno veće tu kaznu 2003. povećalo na 15 godina.

Inače, proces Raševiću i Todoviću najverovatnije će biti prebačen u nadležnost bosanskog pravosuđa, jer je Haški tribunal 2004. imenovao sudsko veće koje treba da proceni da li je predmet takav da bi ga trebalo proslediti sudstvu BiH. Ovo je prvi slučaj da je RS izručila nekog od optuženih koji se nalaze na njenoj teritoriji, i prva dobrovoljna predaja vlastima u Banjaluci.

Vlada Srbije pozdravlja predaju

Šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Srđan Đurić, rekao je da Vlada Srbije podržava taj postupak i da je dobrovoljna predaja Save Todovića policiji RS, važan korak srpskog entiteta u saradanji sa tribunalom i da Vlada Srbije podržava taj postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: