Mobtel: Grbavo je teško ispraviti

Nezadovoljan pritiscima države da se utvrde vlasnički odnosi u "Mobtelu", "BK trejd" je pokrenuo spor sa državom.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2005.

16:33

Default images

Taj spor je pokrenut pred međunarodnom Arbitražom u Cirihu. Iako je ministar finansija Mlađan Dinkić najavio da će se pokušati sa poravnanjem, kako bi se izbegla arbitraža koja ni jednoj strani ne odgovara, prema informacijama B92, u ovom trenutku nema nikakvih pregovora.

Oni bi mogli početi ako premijer Srbije Vojislav Koštunica prihvati da bude na čelu pregovaračkog tima, kako ne bi bilo sumnji i optužbi za korupciju u konačnom ishodu, tvrde naši izvori.

Kompanija "BK" obavezala se da za 51 odsto vlasništva nad prvim operaterom mobilne telefonije, "Mobtelom", plati 65 miliona dolara u opremi. Koliko je zaista opreme uloženo i u kojoj vrednosti, sada utvrđuje arbitraža. Poslednja vladina komisija je utvrdila da ulaganje iznosi oko 43 miliona evra, tako da porodici Karić, umesto 51, pripada 42 odsto vlasništva. Međutim, konačan dogovor nije postignut. 

U međuvremenu su se pojavile računice po kojima su Karići uložili manje od polovine potrebne sume, odnosno oko 31 milion dolara, ali taj novac nisu platili unapred, kako je trebalo, već iz tekućeg prihoda. Sada je suvišno utvrđivati prave vrednosti opreme, kada je ona stizala sa svih strana za vreme sankcija, tvrdi pravni zastupnik "Mobtela" Sava Anđelković: "Arbitraža u svetu nikada neće moći da utvrdi sporne odnose, zbog toga što se sve to radilo u periodu vremena kada nije smelo i kada nije moglo da bude potpune evidencije ko je prodavac, koja je oprema, kojim putem i kojim kanalima ona dolazi, ko sve u tom prometu učestvuje, kao posrednik, da bi ta roba mogla da dođe na ovaj prostor, koji je bio pod velikim embargom kakav svet nije zabeležio."

Evo šta kaže Goran Božić, pomoćnik direktora "Mobtela": "'Mobtelov' menadžment posluje u potpunosti, saglasno svetkim trendovima i ostvarujemo izuzetne uspehe, a stvar je vlasnika i valsničkih odnosa, da se između sebe dogovore."

Sva raspoloživa dokumentacija nije ukazivala na to da postoji mogućnost osporavanja procenta vlasništva, kaže bivši prinudni upravnik "Mobtela" Branislav Anđelić: "Neki su smatrali da činjenica što je došlo do velikog odliva sredstava, a da PTT nikada nije video dividendu, može biti argument za promenu vlasničkog odnosa. Međutim, ne može. To može da bude argument samo za neku privatnu tužbu PTT-a prema 'BK trejdu', premda je i to sumnjičavo, jer su sve odluke Upravnih odbora, o ulaganjima, investicijama i raspodeli dobiti, donošene jednoglasno."

Sada je na državi da ispravi ono što su neki službenici radili, možda poštujući zakon, ali ne braneći državni interes, kaže bivši ministar finansija Božidar Đelić. "Prava puka ovog slučaja, a i mnogih drugih slučajeva nasleđenih iz 90-tih godina, jeste -ono što se grbo rodi, veoma je teško ispraviti", kaže Đelić.

O osnivanju "Mobtela", raspodeli dobiti, odlivanju u zavisne kompanije i o tome zašto država nije uzimala prihod, ne samo tokom Miloševićevog režima, nego ni četiri godine od promene vlasti, gledajte u emisiji "Javna tajna" na Televiziji B92, u ponedeljak u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: