Kartice, donacije, Kosovska trpeza

Mobtel preko vezanih firmi obavlja sve svoje poslove – sa smenjenim prihodom.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2005.

17:41

Default images

Mada država za deset godina poslovanja Mobtela nije dobila ni dinar profita, pošto kompanija nikad nije iskazala dobit, novac se odlivao što preko matične, a što preko povezanih kompanija - pre svega preko Astra simita, koji prodaje kartice i mobi-klik pakete. Ovu firmu osnovale su Karićeve firme sa Kipra Jusiko i Sesiko.

Jedina prilika kada je BK trejd pomenuo da je u Mobtelu ipak bilo profita, jeste pismo poslato premijeru Vojislavu Koštunici 18. februara prošle godine, u kome ga BK Trejd informiše da je Mobtel tokom 2003. godine ostvario očekivanu dobit od 41 milion dolara.

Astra Simit ima sa Mobtelom sklopljen višegodišnji ugovor o prodaji "pripejd" usluga tako što bi 60 odsto profita dobijao Mobtel, a čak 40 odsto Astra simit. Ova kompanija sklopila je, međutim, sa kompanijom Invej ugovor o prodaji kartica i za to joj odobrila razne vrste popusta. Tako se smanjuje prihod Astra Simita, a time i Mobtela. Dalje, u periodu od 2000. do 2004. godine Astra Simit potražuje od četiri člana porodice Karić više od pola milijarde dinara za građevinske radove u Užičkoj 35.

Branislav Anđelić, bivši prinudni upravnik Mobtela, kaže da je u principu prednost uslužnih kompanija to što matična firma ne daje nikakav novac, ali da ovde to nije bio slučaj. "Činjenica da je, od kada se intenzivirao pritisak na BK grupu, naglo povećan broj servisa koji su izdvajani iz Mobtela i davani trećim licima uz podelu profita. A mnogi od tih poslova su vrlo profitabilni za Mobtel", kaže Anđelić.

Za obezbeđenje imovine i lica Astra simit je preduzeću Aeroinženjering tokom 2003. i 2004. godine isplatila više od 180 miliona dinara. Na ime zakupa vile "Jelena" porodici Karić plaćeno je više od 33 miliona dinara, a na ime raznih donacija i sponzorstava plaćeno je 233 miliona dinara. Čak je oko 40 miliona dinara plaćen kuvar "Kosovska trpeza", autorke Marijane Karić.
Jedna moguænost za zaradu - servis mobilnih telefona
Ipak, poslovanje sa povezanim firmama nije protiv važećih zakona, tvrdi bivši direktor PTT Srbija Srđan Blagojević. "Sve ono što nije regulisano ili zabranjeno zakonom, dozvoljeno je.  Mi u PTT-u, kad sam ja bio direktor, nismo bili policija niti smo se bavili tim poslovima niti smo za te poslove bili zaduženi", kaže Blagojević.

"Usluge drugih kompanija opravdane su samo kad povećavaju profit matičnog preduzeća, a ne kad ga smanjuju neracionalnim rashodima", kaže Dragomir Janković, izvršni direktor Evropskog instituta za ekonomiju pri Evropskoj uniji. "Ali ako je ta kompanija osnovana kapitalom koji je možda na neki način povezan sa Mobtelom, a to treba država da utvrdi, i osnovana je samo da bi Mobtelu vršila usluge i samo to i radi, onda to zaista treba bude predmet interesovanja države – koliko je tim putem spuštena vrednost, umanjen profit Mobtela i uskraćen državni akcionar u profitu za taj deo", kaže Janković.

Bivši ministar finansija Božidar Đelić pretrpeo je velike kritike što je Mobtelu vratio naplaćeni porez na ekstraprofit. On tvrdi da je unikat to što je država platila i obeštećenje Karićima kad je na tržište uvela svog operatera, mrežu 064, a o tome niko ne govori. "Jasno je da krajem 20. veka mobilna telekomunikacija najpropulzivniji sektor, jedna od najrentabilnijih branši kada dobro postavite stvari. Zato je i bilo veoma teško naknadno odbraniti interes države", ocenjuje Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: