Sretena Lukića posetiće eksperti

Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić kaže da je će Sretena Lukića posetiti ekspertski tim Tribunala zbog njegovog zdravlja.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2005.

16:30

Default images

Savetnik predsednika Srbije za Haški tribunal Jovan Simić izjavio je da je tim Karle del Ponte predao optužnicu protiv Ramuša Haradinaja sudu u Hagu. Gostujući u emisiji Proces na televiziji B92, Simić je međutim naveo da nije siguran da će sud potvrditi tu optužnicu.

On je naveo da tek treba da se vidi da li je albanski lobi toliko jak i može da  utiče na sud da odbaci optužnicu protiv Haradinaja zbog nedostataka dokaza, ali je tužilaštvo predalo optužnicu.

Upitan da li je, sa druge strane, realno da se neko od trojice srpskih generala do kraja meseca preda Tribunalu, Simić je odgovorio da za Sretena Lukića nije realno iz "objektivnih razloga. "On je imao tešku operaciju i sada je na rehabilitaciji. Ono što je uspelo da se uradi, ali to nije inicirala Vlada, več kabinet predsednika Tadića u saradnji sa ministarstvom Rasima Ljajića, a to je da se poslala dokumentacija generala Lukića registru u Hagu. Oni su odlučili da formiraju ekspertski tim koji će doći da pregleda Lukića da se utvrdi njegovo stanje, da li uopšte može da bude prebačen u Hag, ako se bude odlučio da se preda. General Sreten Lukić je sad na legalnom i legitimnom autoputu i Haški tribunal prepoznaje to kao postupak koji je zadovoljavajući, da niko ne može da kaže da on beži", ocenio je Simić.

Jovan Simić navodi da ne postoji mogućnost bilo kakvog dogovora da se general Vladimir Lazarević dobrovoljno preda Haškom tribunalu i potom vrati u Srbiju. „Ne postoji mogućnost da se bilo ko, u njegovo ime, dogovori, a naročito ne Vlada, koju je i ambasador Majkl Polt apostrofirao kao nekoga ko ne sarađuje, da on ode u Hag i da se vrati“, rekao je Simić. "Uslovi da se nmeko vrati je dobrovoljna predaja, ali svako prolongiranje preuzimanja optužnice te šanse umanjuje", kaže Simić.

Simić kaže da će, prema njegovim saznanjima, na poslednjoj optužnici biti general Momčilo Perišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: