Avioni "Jata" ne lete zbog štrajka

Od četvrtka u ponoć nije poleteo nijedan avion "Jat ervejza" jer su piloti te kompanije stupili u generalni štrajk.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2005.

08:26

Default images

Svi domaći i međunarodni letovi su obustavljeni, a Vlada Srbije nije ispunila zahtev pilota za isplatu zarada i deviznih dnevnica za novembar i decembar 2004. Piloti od Vlade zahtevaju i smenu rukovodstva i poništenje Pojedinačnog kolektivnog ugovora i kažu da je Vlada ispunila samo deo njihovih zahteva.

Ljupčo Nikodinovski, predsednik Štrajkačkog odbora pilota "Jata", kaže da štrajkači ne mogu da se predomisle. "Iza nas su trenutno 215 pilota i njihove porodice. Oni nisu primili platu dva meseca. Odlučili smo da stupimo u generalni štrajk i on će biti ostvaren u potpunosti", rekao je Nikodinovski.

Svi avioni "Jata" u inostranstvu biće vraćeni u Beograd po redu letenja. Nikodinovski se izvinio svim putnicima i rekao da veruje da će Vlada brzo reagovati. "Nadam se da ćemo vrlo brzo doći u poziciju da pregovaramo s vlasnikom, Vladom Srbije. U petak očekujem poziv kako bismo razrešili situaciju ranije nego što svi očekujemo", rekao je on.

U međuvremenu, oglasio se i Štrajkački odbor Strukovnog sindikata stjuardesa i stjuarda "Jat ervejza", najavljujući da će 25. januara i taj sindikat započeti štrajk, zbog neisplaćenih zarada. U saopštenju se navodi da stjuardese i stjuarti traže isplatu zarada za novembar i decembar, restrukturiranje kompanije i smenu poslovodstva Jata.

Koštunica se neće sastati sa pilotima "Jata"

Iliæ: Sastanka neæe biti
Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da premijer Srbije Vojislav Koštunica neće razgovarati sa pilotima "Jat ervejza" jer je njihov štrajk nezakonit.

On je kazao da je iz kabineta premijera obavešten da sastanak sa štrajkačima, zakazan za ponedeljak, 17. januar, neće biti održan jer piloti ne poštuju Uredbu o minimumu procesa rada. Vlada Srbije je odredila da u vreme štrajka mora da se obavlja 30 odsto domaćeg i celokupan međunarodni aviosaobraćaj. "Ako se štrajk uvede u zakonski okvir, sastanka će biti", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo za kapitalne investicije je spremno da ispuni sve zahteve pilota za koje je nadležno. "Za plate je nadležno Ministarstvo finansija koje je reklo da nema šanse da se probiju kvote za zarade u Jatu, jer će to izazvati lančanu reakciju u ostalim državnim preduzećima", rekao je Ilić.

Iz Sindikata su saopštili da su piloti od dana najave štrajka do proglašenja generalnog štrajka poštovali zakonsku obavezu pregovaranja radi mirnog rešavanja spornih pitanja, pa je održano više sastanaka s predstavnicima Vlade i menadžmenta "Jata", a koji, prema njihovoj oceni, nisu dali rezultate. Kako se navodi, ni Vlada, kao osnivač "Jat ervejza", ni menadžment nisu zvanično obavestili Štrajkački odbor o svojim stavovima. "Takvo postupanje osnivača preduzeća smatramo potpuno neprimerenim aktuelnom trenutku", navode u Sindikatu.

Na aerodromu gužva

Danas nema letenja
Veći broj putnika na beogradskom aerodromu proveo je dan u iščekivanju zato što, od noćas, nijedan avion JAT-a na međunarodnim i domaćim linijama nije poleteo. Putnicima se preporučuje da ne dolaze na aerodrom i da se za sve informacije obrate poslovnicama "Jata" ili agenciji u kojoj su kupili kartu.

Na aerodromu je najveća gužva bila ispred JAT-ovih šaltera, na kojima su nervozni putnici pokušavali da naplate svoje karte i pronađu drugu kompaniju kojom bi stigli na odrdište. Istovremeno, bilo je i onih koji nisu gubili nadu da će biti pronađeno rešenje kojim će biti normalizovan aviosaobraćaj na surčinskom aerodromu. 

Direktor saobraćaja Aerodroma Beograd Dejan Nestorović, kaže da uprava čini sve što može da se putnicima koji čekaju rasplet situacije olakaša čekanje u zgradi. Prema njegovim rečima, povećan je broj stolica, a pojačan je rad i snabdevanje ugostiteljskih objekata na aerodromu. Ipak, ukoliko štrajk potraje, mnogi od onih koji čekaju da otputuju moraće nenadanao da potraže i prinudni smeštaj.

"Ukoliko se problem ne reši, mi ćemo na aerodromu nastaviti sa pružanjem ugostiteljskih usluga, a putnici ne verujem da će ostati na aerodromu već će možda kontaktirati svoju rodbinu ili pratioce da dođu po njih, ili će kompanija preuzeti obavezu da ih smesti, pošto su oni njihovi putnici, odnosno da ih smesti u hotele u gradu", kaže Nestorović.

Poslovodstvo: Nezakonit štrajk

Poslovodstvo "Jat ervejza" je ocenilo da je štrajk pilota nezakonit jer zakonom definisano da u slučaju štrajka mora da se odvija 30 odsto domaćeg i ceo međunarodni saobraćaj. "Rukovodstvo kompanije preduzima sve mere iz svoje nadležnosti kako bi razmotrilo i ispunilo zahteve štrajkačkog odbora pilota, kako bi bili zašitićeni interesi putnika", saopštava poslovodstva avio-kompanije.

Poslovodstvo se izvinilo putnicima i navelo da će putnici koji su počeli putovanje ili su u tranzitu biti prevezeni avionima drugih avio-kompanija, a oni koji treba da putuju mogu refundirati troškove ili promeniti let za neki drugi datum.

Podrška kolega

Udruženje kontrolora letenja Srbije i Crne Gore – SMATCA podržalo je pilote "Jat ervejza". U saopšenju Udruženja se navodi da kontrolori letenja "pružaju punu podršku linijskim pilotima "Jata" u borbi za očuvanje dostojanstva profesije i kompanije koja je dovedena u težak položaj nestručnim rukovođenjem". Podršku pilotima Jata uputio je i Samostalni sindikat pilota crnogorske aviokompanije Montenegro erlajns.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: