Spor oko vlasništva nad Mobtelom

Mlađan Dinkić kaže da postoji neverovatno veliko interesovanje za privatizaciju u oblasti telekomunikacija.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2005.

16:28

Default images

Ministar finansija u Vladi Srbije, koji boravi na Ekonomskom forumu centralne i istočne Evrope, razlog za ogromno interesovanje nalazi u tome da je Srbija jedina država u jugoistočnoj Evropi gde u tu oblast nije ušla velika strana kompanija. Međutim, iako se puno govori o prodaji "Mobtela", ona nije moguća dok se ne razreše vlasnički odnosi u toj kompaniji.

Od 1997. do sada bilo je osnovano 12 komisija za utvrđivanje koliko je "BK Trejd" uložio u "Mobtel" i koliki mu procenat vlasništva pripada, ali to pitanje još nije rešeno.

Kompanija "Braća Karić" postala je većinski vlasnik 51 odsto "Mobtela", uz obavezu da uloži 65 miliona dolara u opremu, a koliko je opreme zaista ušlo u zemlju i po kojim cenama, predmet je arbitraže u Cirihu, koju su pokrenuli Karići zbog osporavanja države da su ispunili svoje ugovorne obaveze.

Vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Ljubiša Dabić, tvrdi da bi se osnivački ugovor mogao proglasiti ništavim, jer ga je zaključilo u stvari nepostojeće preduzeće, "Sistem braća Karić" iz Moskve, a ne "BK Trejd": "Posledice apsolutne ništavosti počinju da teku od momenta zaključenja ugovora. Smatra se da, ovako zaključen ugovor, kao i da nije zaključen. Krajnja posledica bi bila da čitava imovina prelazi u ruke države." 

Karićima je pripalo još 13 odsto dobiti preko vlasničkog udela, kao nadoknada za izgubljeni monopol, kad je "Telekom" uveo mrežu 064. Dobiti, međutim, nije ni bilo, ali je zato bilo novca za sponzorisanje kviza "Milioner", serije "Jelena", Košarkaškog kluba Lavovi 063 i fudbalskog kluba Zemun. "Mobtel" je platio i štampanje astronomskog tiraža od 300.000 kompakt diskova sastava "D end D", Danijele i Danice Karić. Glavni posao, prodaju vrednosnih kartica i mobiklik paketa, dobila je Karićeva firma "Astra Simit", koja sa "Mobtelom" ima dugoročan, ekskluzivni ugovor.

Goran Božić direktor "Mobtela", smatra da je reč o uobičajenim poslovnim ugovorima: "To su neke paušalne ocene. Ugovor, odnosno odnos koji imaju 'Mobtel' i 'Astra simit' nije ništa neuobičajeno i što u svetu ne postoji. 'Astra simit' je 'Mobtelov' provajder pripejd 'Mobiklika' i sada za 062. Interesantno je da se do sada, u ovih deset godina poslovanja, uvek postavljaju takva pitanja i uvek dolaze neke kontrole, koje, kada se sprovedu, ustanove da je to nešto što je najnormalnije i što je u funkciji razvoja 'Mobtela' i nešto što postoji u svetu."

Prelivanje kapitala karakteristično za Mobtel

Direktor Poreske uprave Vladimir Ilić, tvrdi da je prelivanje kapitala u druge povezane kompanije karakteristično za poslovanje Mobtela: "Ono što je indikativno i karakteristično za poslovanje kompanije, jeste činjenica da s obzirom na to da 'Mobtel' ima dva vlasnika, PTT sa 49 odsto i Kariće, odnosno 'BK trejd' iz Moskve  sa 51 odsto, poslovanjem i načinom na koji funkcioniše ovaj konglomerat imaju za rezultat prelivanje kapitala." 

Izvršni direktor Evropskog instituta za ekonomiju pri Evropskoj uniji Dragomir Janković, kaže da je utisak zvaničnika unije da država ne želi da reši pitanje Mobtela. "Ono na šta bi država, odnosno državni akcionar u 'Mobtelu', trebalo da utvrdi, jeste to da li su cene tih usluga stvarno realne, koje su to firme koje 'Mobtelu' pružaju usluge, u kakvom su odnosu sa 'Mobtelom', odnosno 'BK grupoim', a treća stvar je da li su ti troškovi, odnosno rashodi, realni. To su jako važne stvari. Ako je to zaista tako, onda nema nikakve sumnje da se to dovodi u pitanje, ali ako nije onda su država i državni akcionar u 'Mobtelu' dužni da zaštite svoje interse", kaže Janković. 

Kako je Upravni odbor "Mobtela", u kome su sedela i dva predstavnika države, preko manjinskog vlasnika PTT Srbije, jednoglasno donosio odluke o odlivanju novca i koliko zapravo vredi "Mobtel", saznajte u četvrtak na sajtu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: