Prodaja Mobtela pre dinara profita

Osnovno pitanje za Mobtel je kako je moguće da posluje osam godina bez profita u vreme svetske ekspanzije telekomunikacija.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2005.

16:23

Default images

Uprkos tome što je Bogoljub Karić, predsednik kompanije BK Trejd, većinskog vlasnika Mobtela, još novembra prošle godine izjavio da je on Mobtel prežalio i da bi, kad bi vlast u Srbiji htela, dogovor mogao da se postigne za pet minuta, nema nikakvih naznaka da su bilo kakvi pregovori o poravnanju u toku.

"Kada je reč o privatizaciji u oblasti telekomunikacija, postoje tri opcije - privatizacija Mobtela 063, evetualna privatizacija Telekoma 064 i treća licenca", rekao je ministar finansija Mlađan Dinkić. Prema njegovim rečima, u narednih šest meseci stvari oko telekomunikacija moraju postati jasne, jer bi u tom periodu trebalo da bude razjašnjen vlasnički odnos u operateru mobilne telefonije kompaniji Mobtel, gde se država i BK trejd spore oko procenata učešća.

"Mora doći do vansudskog poravnanja sa suvlasnikom u Mobtelu, pri čemu država mora da ima većinsko vlasništvo", rekao je Dinkić, ističući da će, u slučaju da do toga ne dođe, država sačekati kraj arbitraže u Cirihu, koja bi prema, nezvaničnim najavama, trebalo da se okonča najkasnije na jesen. Ministar finasija očekuje da će država nakon toga krenuti sa privatizacijom tog sektora. "Postoji neverovatno veliko interesovanje, jer je Srbija jedina država u jugoistočnoj Evropi gde u tu oblast nije ušla velika strana kompanija", kazao je on.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić pre tri meseca je najavio prodaju Mobtela do kraja prošle godine jer, prema pravilima Evropske unije, država mora da proda svoj udeo u jednom od dva operatora mobilne telefonije i tako se liši monopola. Za sve to vreme država, uprkos vlasništvu od 49 odsto, iz Mobtela nije dobila ni dinar profita.

Šta sa Mobtelom?

Država ne dobija ništa od Bogoljuba Kariæa, sve ide u vezane kompanije...
Obe strane, i Vlada i Karići, u isto vreme tvrde da je najgore rešenje čekati presudu arbitraže u Cirihu. Sava Anđelković, pravni zastupnik Mobtela, kaže da svako odugovlačenje smanjuje vrednost Mobtela. "Moram da kažem da nikome od ovih partnera nije od interesa da ide na arbitražu, jer za vreme dok traju sporovi nema tehnološkog napretka. To znači da pada vrednost kapitala koji treba da bude predmet prodaje stranom investitoru kao potencijal kupcu", kaže Anđelković.

Država, doduše, gubi od samog početka, jer od osnivanja Mobtela do danas nije dobila ni dinara dividende od svojih 49 odsto akcija u Mobtelu. Da smo u Americi, neko bi odgovarao zbog nesavesnog rada, kaže Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište. "Onda čovek može da napravi samo dve pretpostavke. Jedna je da oni koji su nadležni za javne finansije, počevši od ministra finansija, pa naniže do članova upravnog odbora koji tu zastupaju državu, ne znaju šta rade. Druga pretpostavka je da tu neko uzima pare i to najverovatnije ne jedna osoba, nego više njih i da radi toga što uzimaju novac prećutkuju čitavu stvar", ocenjuje Prokopijević.

Država ima više opcija, a najgora je da nepotrebno podiže prašinu oko Mobtela, smatra bivši ministar finansija Božidar Đelić. "Ja mislim da bi bilo bolje da se država jasno odredi: nacionalizacija, poravnanje, ali brzo, ili da se kaže: 'Ide se u neku dugoročnu međunarodnu arbitražu, ali da, u međuvremenu, firma može da posluje na normalan način'. I to je nešto što, čini mi se, najbolje brani državne interese", smatra Đelić.

Osnovno je pitanje kako je moguće da jedna kompanija posluje osam godina bez profita, u vreme svetske ekspanzije telekomunikacija. Zanimljivo je i zašto vlasnik 49 odsto kapitala, Javno preduzeće PTT Srbija, što znači država, ne pita da li je i koliko oštećen njen interes. "Očigledno iz čitave te priče je da je država gubitnik, odnosno da, kao polovinski vlasnik, država ne dobija ništa od poslovanja kompanije jer se sva dobit preliva u vezane kompanije", kaže direktor Poreske uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: