Zabrana pušenja u Italiji

U Italiji je od danas zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući barove, restorane i kancelarije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2005.

21:23

Default images

Uprkos rigoroznom zakonu, koji predviđa visoke novčane kazne, uživaoci nikotina najavljuju kontranapad. U Srbiji, međutim, zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama na snazi je već 10 godina, ali kao da ne postoji.

Za pojedince u Italiji, koji ne poštuju novi Zakon o zabrani pušenja predviđene su kazne do 275 evra. Pušenje je dozvoljeno samo u ugostiteljskim objektima koji imaju posebne prostorije sa ventilacijom. Marija Šarac, koja je napustila Srbiju pre desetak godina i živi u Italiji, kaže da su najnezadovoljniji vlasni kafića i restorana, koji imaju i obavezu da prijave svakog ko krši Zakon: "Vlasnici lokala, iako su izjavili da neće prijavljivati klijente, nemaju nameru da nekom dozvole da puši u lokalu, zato što oni u tom slučaju plaćaju kazne od 220 do 2200 eura. Vlasnici su izuzetno zabrinuti, jer su ljudi kazali da će da čekaju leto, da bi se vratili noćnom životu. Nepušači likuju, a pušači kažu da će se više družiti po kućama". Italijanski ministar zdravlja objasnio je da nepušači ne moraju više da tolerišu da ih neko truje.

Kod nas su kazne više nego simbolične, 50 dinara za fizička i do 2.000 dinara za pravna lica. Međutim, Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama još uvek se ne odnosi na kafiće i restorane. Član republičke komisije za borbu protiv pušenja doktor Djorđe Stojiljković kaže da nas to čeka sledeće godine, kada će biti odvojeni prostori za pušače i nepušače: "Kao zemlja smo potpisali okvirnu konvenciju o kontroli duvana i ona će za nas postati obavezna kada je ratifikujemo, otprilike u februaru mesecu 2006".

Italijanski pušači su već krenuli u kontranapad. Grupa koja sebe naziva Udruženje učtivih i tolerantnih pušača pokrenula je peticiju protiv novog zakona.

U Napulju, jedan bioskop je dozvolio gledaocima da besplatno pogledaju meksički film "Nicotina", pod uslovom da pri ulasku u salu pokažu paklu cigareta koju nameravaju da popuše tokom projekcije. A naša slušateljka, koja je dala otkaz, kaže da je pronašla oglas u novinama za isto radno mesto, uz dodatak da je poželjno da osoba bude pušač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: