Ešdaun: Ne tražim hvatanje

Predstavnik međunarodne zajednice za BiH Pedi Ešdaun kaže da je neophodno da RS počne saradnju s Haškim tribunalom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2005.

11:40

Default images

"Ja ne tražim od Republike Srpske da uhvati Radovana Karadžića i Ratka Mladića, mada mislim da bi to mogla da uradi, nego da počne da sarađuje s Hagom", rekao je Ešdaun u intervjuu za češki dnevnik "Pravo".

Ešdaun kaže da vlasti bosanskih Srba za devet godina nisu uhapsile nijednog haškog optuženika, dok je NATO na istoj teritoriji uhapsio 20 osoba. "Bez pravde se ne može imati stabilni mir", upozorio je Ešdaun i dodao da budućnost Bosne i Hercegovine vidi kao Belgiju Balkana.

"Dejtonski sporazum nije imao za cilj da izgradi državu, već da obezbedi mir. Činjenica je da BiH nije država koja funkcioniše, a nikada neće ni biti nacionalna centralizovana država po ugledu na Veliku Britaniju ili Francusku, ali mogla bi sasvim dobro da bude nešto poput Belgije", rekao je Ešdaun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: