Juščenko bio otrovan

Lekari bečke bolnice "Rudolfinerhaus" potvrdili su da je ukrajinski opozicioni političar Viktor Juščenko otrovan.

Izvor: B92

Subota, 11.12.2004.

18:18

Default images

Direktor bečke bolnice Mihael Cimpfer, rekao je na konferenciji za novinare, da je na osnovu analiza krvi i kože na licu utvrđeno da je Juščenko trovan dioksinom, koji je Juščenko uneo oralnim putem, verovatno kroz hranu, a radi se o par grama otrova.

"Nakon dobijenih rezultata analiza koje smo obavili u prethodna 24 sata, bez sumnje možemo reći da je bolest gospodina Juščenka izazvana trovanjem. Mi smo pronašli visok nivo dioksina u njegovom telu, koji je verovatno unet oralnim putem. Njegova koncentracija bila je 1000 puta veća od normalne. Ne bih želeo dalje da komentarišem. Sada je na drugima da ustanove na koji način je trovan", rekao je Dr Cimpfer. Juščenko se oseća dobro, prema rečima Dr Cimpfera, a nivo dioksina u njegovoj jetri vratio se u normalu.

Podsetimo, Juščenko je u petak uveče doputovao u Beč radi lekarskog tretmana. Njegova supruga Katerina Čumačenko rekla je da su oboje pretpostavljali da je njegova misteriozna boelst izazvala trovanjem. "Od samog početka sam znala je da otrovan. Pretili su nam i pre nego što se to dogodilo, a i dalje nam prete. Mislim da ima mnogo ljudi koji smatraju da moj suprug i promene koje on donosi, predstavljaju veliku pretnju za njih lično", rekla je Katerina Čumačenko.

Juščenko je 10. septembra, u kritičnom stanju, prvi put dopremljen u bečki "Rudol-finer-haus", gde su lekari diagnosticirali upalu stomaka, creva, i uha, kao i povećanu jetru i paralizu jednog perifernog živca na glavi. Predizbornu kampanju nastavio je krajem tog meseca, vidno deformisanog lica. U međuvremenu, ukrajinski Vrhovni sud poništio je izbore u Ukrajini i ponovne zakazao za 26. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: