Misterija Pandurević

UBPOK je pre tri dana priveo Vinka Pandurevića, penzionisanog generala Vojske RS, kojeg Haški tribunal tereti za genocid.

Izvor: B92

Subota, 11.12.2004.

14:46

Default images

U toku su pregovori o Pandurevićevoj predaji Vladi RS ili Vladi Srbije, izjavio je neimenovan izvor u MUP-u Srbije za Srnu. Optužnica Haškog tribunala tereti Vinka Pandurevića za ratne zločine nad muslimanima u Srebrenici u julu 1995. Pandurević se kao komandant Prve zvorničke brigade VRS tereti za genocid, kršenje zakona i običaja rata i zločine protiv čovečnosti.

Zamenik ministra pravde Branislav Bjelica, rekao je, gostujući u "Vestima" TV B92, da vlasti Srbije nisu vezane za slučaj haškog optuženika, penzionisanog generala Vinka Pandurevića: "Prema mojim informacijama, vlasti Republike Srbije sa tim hapšenjem nisu imale veze. Bilo da se radi o hapšenju, ili o predaji, to je isključivo akt vlasti RS."

Ni ministar pravde Zoran Stojković nema nikakvih saznanja o predaji Vinka Pandurevića. Stojković je rekao da njegov nedavni susret sa ministrom unutrašnjih poslova RS Darkom Matijaševićem, nema nikakve veze sa Pandurevićem. "Sa Matijaševićem sam razgovarao samo o tome da Srbija dozvoli da se fotokopiraju određena dokumenta koja su potrebna RS za eventualna suđenja", kazao je Stojković.

Simić: Posao vodi RS

Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić, sa druge strane, kaže za B92 da je, prema njegovim saznanjima, Vinko Pandurević kontaktirao organe Republike Srpske, ali da ne zna da li su u toku pregovori ili je došlo do predaje. Ceo taj slučaj, kaže Simić, vodi Republika Srpska i oni se nadaju da će Pandurević uskoro da se preda: "Ono što je sigurno je da organi Republike Srbije ne učestvuju, bar ne direktno, i nisu, da tako kažem, nosioci posla. Republika Srpska i ministar Matijašević su ti koje je kontaktirao Vinko Pandurević."

Simić, međutim, naglašava da ne može da isključi i mogućnost da su u slučaju Pandurević pomogli organi republike Srbije: "Mislim da su mere koje je preduzela RS, odnosno što je promenila uslove oko predaje i što je povećala neke iznose i pomoć porodicama, uslovile da se neki od optuženih jave. To je ono što sam ja, više puta, naglašavao, odnosno da je potrebno kontaktirati sa porodicama jer oni nisu klasični kriminalci. Oni su odradili neki posao, a sad, kako su ga uradili i za šta su optuženi, to je sada stvar suda. Međutim, u ovom trenutku, ne mogu da potvrdim da nema nikakve uloge Srbije, ali mislim i da je ona, u svakom slučaju, mala i da nije odlučujuća, kao i da ceo posao vode organi RS." Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić, međutim, smatra da informacije o navodnoj predaji Vinka Pandurevića, koje su se pojavile u medijima, predstavljaju spekulacije koje ne mogu pomoći efikasnom radu policije RS.

"Nažalost, sa raznih adresa, vrlo svesno se puštaju razni baloni koji treba da zagorčaju život institucijama RS, a ne da im pomognu", rekao je Čavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: