Svedok: Tresao sam se od straha

Na suđenju pripadnicima OVK u Hagu, svedočio je ruski novinar koga je OVK na kratko, držao u pritvoru, jula 1998.

Izvor: B92, SENSE

Petak, 10.12.2004.

20:47

Default images

Novinar ruske državne televizije Oleg Sefjulin, posvedočio je da je 20. jula 1998. zaustavljen na kontrolnom punktu OVK, kod Lapušnika i odveden na obližnju farmu na kojoj je, prema optužnici protiv Fatmira Limaja, Isaka Musliua i Haradina Bale, bio improvizovan logor za otete Srbe i Albance osumnjičene da sarađuju sa srpskim vlastima.

Zajedno sa Sejfulinom, u Lapušnik su tog dana odvedeni i Šaban Hoti, profesor ruskog jezika iz Prištine koji je bio prevodilac ruske ekipe, kao i kamerman Aleksandar Galanov i tonski snimatelj Viktor Manajev.

Svedok je opisao kako su ih vojnici OVK zarobili jer nisu poslušali naredbu da se "vrate odakle su došli", već su se zadržali u blizini kontrolnog punkta. "Bili su naoružani, neki u civilu, a neki u maskirnim uniformama", opisao je Sejfulin pripadnike OVK i rekao kako njegovo objašnjenje, da imaju dozvolu da izveštavaju sa Kosova, nije pomoglo. Prema daljem svedočenju Sejfulina, oni su zatim odvedeni u jednu kuću u Lapušniku. Šaban Hoti je tada odvojen, a on ga je ponovo video kada je prevodio razgovor sa "čovekom u urednoj uniformi koji je delovao kao komandant". Hoti je prema svedokovom opisu, bio vidno pretučen, sa tragovima krvi na pantalonama i cipelama i veoma uplašen. "Tresao se od straha", rekao je Sejfulin.

Ruski novinar i njegova ekipa, prema rečima svedoka, bili su uplašeni jer su im vojnici OVK govorili da oni kao Rusi sarađuju sa Srbima, da su sigurno špijuni te da će morati da ih ubiju. Kada su pitali šta će biti sa Hotijem, rečeno im je da će on "morati sada da se bori zajedno sa njima da bi dokazao da je na njihovoj strani ili će biti ubijen".

Međutim, Sejfulin je, zajedno sa njegovim saradnicima, iste noći oslobođen. Vraćena im je televizijska oprema, automobil kojim su putovali, ali ne i snimci koje su napravili pre hapšenja. Prevodioca Šabana Hotija vise nisu videli. Njegovo ime je na spisku 22 ubijena Srba i Albanca, koji je priložen optužnici protiv trojice bivših pripadnika OVK, optuženih za zločine u Lapušniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: