Nobelova nagrada za mir ide u Afriku

Nobelovu nagradu za mir za 2004, u Oslu je uručena Vangari Matai iz Kenije.

Izvor: B92

Petak, 10.12.2004.

19:45

Default images

Ona je tako postala prva žena iz Afrike i prvi ekolog koje je dobio ovu nagradu. Matai je nagradu primila od Olea Mjoesa, predsednika Nobelovog komiteta, a ceremoniji je prisustvovala i norveška kraljevska porodica.

Advokat za ljudska prava u Keniji i zamenica ministra za životnu sredinu u toj zemlji, Vangari Matai (64) je 1977. godine osnovala "Pokret zelenog pojasa". Zahvaljujući inicijativi tog pokreta, u Africi je posađeno više od 30 miliona stabala, čime je usporeno pustošenje tog kontonenta, a i poboljšan je socijalni status velikog broja žena koje su se zalagale za ciljeve "Pokreta zelenog pojasa".

Nobelovu nagradu čini diploma, zlatna medalja i ček od 10 miliona švedskih kruna (oko 1,1 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: