Branko Crnogorac posrednik za stanove

Posrednik pri ustupanju vojnih objekata u zamenu za izgradnju 400 stanova bio je kontroverzni biznismen Branko Crnogorac.

Izvor: B92

Petak, 10.12.2004.

16:55

Default images

Kako saznaje B92, Crnogorac je široj javnosti postao poznat kada je Narodna banka Jugoslavije oduzela dozvolu za rad njegovoj "BC banci", jer je lažno prikazivala stanje na svom računu. Ovu informaciju potvrdio je i direktor Fonda za reformu sistema odbrane Vladan Živulović.

Na Bežanijskoj kosi u Beogradu postoje temelji stambenih zgrada koji su izliveni pre 14 godina, a koje bi, prema ugovoru sa Ministarstvom odbrane SCG, trebalo da izgradi teksaška firma "Meridijan houms". Vladan Živulović tvrdi da je inicijativu za ugovor dao američki Stejt department, ali tu informaciju u toku današnjeg dana nismo uspeli da proverimo.

Međutim, on kaže da svoju ulogu u tom poslu ima i biznismen Branko Crnogorac koji, prema saznanjima B92, važi i za dugogodišnjeg prijatelja ministra odbrane Prvoslava Davinića. "To ime sam čuo, kao neko ko je doveo 'Meridian houms' u kontakt sa Ministarstvom odbrane i sa Fondom. Taj gospodin čak nije ni zastupnik te firme, nego neka veza koja je dovela Amerikance, Teksašane u Beograd", kaže Živulović.

Ministar finansija smatra da su to glasine. "Te glasine su i do nas stigle i skrenuo sam pažnju Daviniću da obrati pažnju jer je protiv tog čoveka podneta i krivična prijava dok sam bio guverner NBJ. Mi ne znamo da li on stoji iza toga, ali svakako, ako se radi o tom gospodinu, onda hiljadu procenata treba stopirati taj ugovor", kaže Mlađan Dinkić.

Da li se krši zakon?

Vladan Živulović priznaje da se potpisivanje ugovora sa američkom firmom krši Zakon o sprovođenju Ustavne povelje, ali dodaje da je Savet ministara doneo određene uredbe kojima se tom telu dozvoljava da otuđi određenu imovinu. On kaže da Zakon ne krši samo Fond, već čitava administracija državne zajednice, kao i  komisija koja nije na vreme popisala imovinu neophodnu za funkcionisanje Zajednice, a istovremeno je određenu imovinu dodelila državama članicama. "Tako je, i to rade i Vlade Srbije i Crne Gore, isto tako sa njima krše Zakon, jer ovaj Zakon i ovaj član su potpuno blokirali rad sa imovinom", tvrdi Živulović.

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović, na pitanje kako Savet ministara može da prodaje vojnu imovinu, kad još nije donet zakon o imovini Državne zajednice, odgovorio je da za to postoji saglasnost obe države članice, kako bi vojska što pre došla do sredstava neophodnih za njenu modernizaciju. Međutim, Vlada Srbije je krajem novembra posebnim zaključkom zatražila da se, do usvajanja zakona o imovini zajednice, obustavi prodaja imovine koja je pripadala bivšoj saveznoj državi, uključujući i vojnu.

Procene, kršenje zakona, špekulativne radnje i .....

Inače, ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je u četvrtak izjavio da nije obavešten o prodaji objekta u Katanićevoj ulici, već danas je od ministra odbrane zahtevao da procenu vrednosti te nekretnine najpre uradi Poreska uprava, kao i da Fond, pod hitno, otvori račun pri trezoru NBS, čime će se, prema njegovim rečima, ostvariti kontrola poslovanja tog tela. Prema Živulovićevim rečima, Fond trenutno ima račune u sedam privatnih banaka.

"Iz razgovora koji sam jutros imao sa Davinićem shvatio sam da ljudi iz Crne Gore, koji sada vode Državnu zajednicu, iza velikih priča o Državnoj zajednici zapravo žele da nesmetano, bez ikakve kontrole, prodaju srpsku imovinu, vojnu imovinu koja se nalazi na našoj teritoriji i da cela patriotska priča o državnoj zajednici jeste zapravo pokriće da neko ovde radi špekulativne poslove bez kontrole", smatra Dinkić.

Živulović, sa druge strane, kaže da je Fond osnovan kao preduzeće, odnosno, pravno lice, koje ima svoje račune. On kaže da to Fondu omogućava da podiže kredite, izdaje hipoteke i ima širi dijapazon poslovanja. U slučaju da Fond postane državni organ, te mogućnosti su joj uskraćene, a otvaranje računa u NBS značiće gašenje Fonda jer, kako kaže, Crna Gora neće pristati da novac iz Fonda ide na račun Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: