Slučaj gardista pred civilnim sudom

VSO je odlučio da slučaj pogibije gardista prepusti civilnom sudu.

Izvor: B92

Petak, 10.12.2004.

08:14

Default images

Vrhovni savet odbrane ocenio je na sednici na kojoj je nezavisna komisija predstavila zaključke o okolnostima pogibije dvojice vojnika, da u rasvetljavanju okolnosti pogibije Vojnika Gardijske brigade, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni na Topčideru "postoje protivrečnosti koje se jedino mogu razjasniti u krivičnom postupku pred nadležnim sudom". To znači da će istraga o pogibiji vojnika biti prepuštena civilnom sudu.

Predsednik nezavisne komisije Božo Prelević objasnio je, gostujući u Vestima televizije B92, po čemu se razlikuje izveštaj Državne komisije, na čijem je čelu bio, od izveštaja vojnih istražnih organa. "To radno telo je analizirajući sve rezultate, bez ikakvih predrasuda, došlo do zaključka da vojnik Jakovljević nije mogao da izvrši samoubistvo. To je činjenica koja je potpuno različita, ili drugačija i protivrčna, onim zaključcima do kojih su došli, u više navrata i po više scenarija, vojni sud i vojni tužilac, koji je na kraju angažovao veštake", kaže Prelević.

Prelević je rekao da će najverovatnije u ponedeljak, posle konferencije za novinare, javnost imati prilike da sazna detalje izveštaja državne komisije: "Moram samo da napomenem da ima nekih pitanja na koja nismo imali odgovor. To nisu bitna pitanja, ali i takva postoje. Onda ćemo u jednoj opuštenoj atmosferi razjasniti javnosti i građanima na čemu je utemeljena ova tvrdnja i šta je u stvari, značaj te komisije. Najveći značaj, u stvati, je što je uopšte i formirana, a druga velika stvar je što ja mislim da je ona otkrila istinu."

Podsetimo, predstavnici Vojnog tužilaštva saopštili su krajem prošlog meseca da su vojnici poginuli u međusobnom sukobu, i da u tom događaju nije učestvovala treća osoba.

Otac poginulog gardiste ne veruje državnoj komisiji

Podsetimo, Janko Jakovljević, otac poginulog gardiste Dragana Jakovljevića, izjavio je da ne veruje nalazu državne komisije, prema kojem nijedan od vojnika poginulih 5. oktobra nije izvršio samoubistvo. "U prvi mah smo verovali u prve izveštaje. Čim su promenili izjavu, izgubili smo poverenje u Vojsku", rekao je on.

Pravni zastupnik porodice Jakovljević, advokat Vladan Batić, saopštio je da je državna komisija prihvatila nalaz veštaka kojim se isključuje mogućnost samoubistva. Batić je zatražio da slučaj preuzme civilno provosuđe i najavio krivične prijave protiv sudije Vuka Tufegdžića, predsednika Vrhovnog vojnog suda Đorđa Trinunovića, bivšeg komandanta Gardijske brigade Radomira Ćosića i načelnika Generalštaba VSCG, generala Branka Krge.

Porodica Jakovljević neće prihvatiti pomoć od 500.000 dinara od Saveta ministara SCG i navodi da je za to saznala iz novina i da im se niko nije zvanično obratio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: