Rasprava o ekonomskim zakonima

Skupština Srbije završila je raspravu o više ekonomskih zakona, a nastavak sednice zakazan je za četvrtak.

Izvor: B92, "Veèernje novosti"

Sreda, 08.12.2004.

09:44

Default images

U popodnevnom delu zasedanja, završena je načelna rasprava o predloženim izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Zakona o porezima na imovinu i Zakona o akcizama kao i predlozima zakona o fiskalnim kasama, o porezu na premije neživotnih osiguranja i o izmirivanju duga Republike Srbije centralnoj banci. Usvajanje tih zakona podržaće sve parlamentarne stranke, osim Srpske radikalne stranke.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je, obrazlažući predloge zakona, rekao je da je zahvaljujući smanjenju javnih rashoda ovogodišnji budžetski deficit manji nego što je utvrđeno rebalansom. "Za 11 meseci ove godine deficit je 24,3 milijarde dinara, što je 10 milijardi dinara manje od planiranog za celu godinu, a sedam milijardi manje nego prošle godine", rekao je Dinkić.

Smanjen i spoljni dug

Ukupan spoljni dug Srbije u 2004. je smanjen za 875 miliona dolara i krajem septembra je bio 12 milijardi i 607 miliona dolara. Za njegovo održavanje na tom nivou neophodno je da do 2010. stopa privrednog rasta od pet odsto bude praćena i značajnim smanjenjem javne potrošnje. U studiji NBS se navodi da je odnos spoljnog duga i izvoza smanjen sa 387 na 258 odsto, što Srbiju približava grupi srednje zaduženih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: