Slučaj Ljimaj: Svedočila Lj. Mitrović

U nastavku suđenja Famtiru Ljimaju i ostalima svedočila je Ljiljana Mitrović čiji je suprug u leto 1998. otet i ubijen.

Izvor: Beta

Utorak, 07.12.2004.

19:37

Default images

Prema optužnici protiv Ljimaja, Muslijua i Baljaja, Slobodan Mitrović i braća Krstić ubijeni su u logoru Lapušnik. Mitrovića je sa fotografije kao jednog od zatočenika koje je video u logoru prepoznao prethodni svedok Ivan Bakrač, koga su pripadnici OVK oslobodili.

Ljiljana Mitrović danas je opisala niz telefonskih poziva koje je primila u novembru 1998. od nepoznatog muškarca koji je, govoreći s makedonskim akcentom, tvrdio da je njen suprug živ i da se nalazi "na drugoj strani". Po njenim rečima, slične pozive su dobijale i porodice drugih nestalih Srba i da su "neki čak dali novac za otkup svojih najmilijih iz tih logora".

"Nijedan od nestalih 1998. godine se nije pojavio živ. Ja ne verujem da je moj muž živ", kazala je Mitrovićeva.

Suđenje pripadnicima OVK nastavljeno je iskazom norveškog policajca Karea Birkelanda koji je vodio istragu o zločinima u Lapušniku. Birkeland je sudskom veću preneo šta mu je rekao svedok Dželjadin Ademaj koji je bio suviše uplašen da dođe pred Haški tribunal i da iskaz. Tužioci su sugerisali da se Ademaj plaši od optuženog Muslijua koji je bio komandant logora u Lapušniku.

Fatmiru Ljimaju, Isaku Muslijuu i Haradinu Baljaju sudi se po optužnici za ubistvo 22 albanska i srpska civila, te nezakonito pritvaranje i mučenje u improvizovanom logoru OVK u Lapušniku od maja do jula 1998.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: