Stanišić i Simatović svakog dana u MUP

Sud u Hagu saopštio uslove za optužene i državu. Specijalni sud u Beogradu nema ingerencije nad haškim optuženicima.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2004.

18:58

Default images

"Optuženi ne sme da napušta Beograd, mora da preda pasoš, svaki dan se prijavljuje policiji, da pristane na nenajavljene posete predstavnika ministarstva ili Tribunala i ne sme da kontaktira sa drugim optuženima niti sa potencijalnim svedocima ili žrtvama. Nema pravo da daje izjave za medije i mora da se vrati u Tribunal kada bude pozvan", objašnjava portparol suda u Hagu, Džim Lendejl.

Lendejl kaže da i država koja garantuje za optužene, odnosno domaće vlasti imaju određene obaveze. Prvo, da preuzmu privremeno oslobođene na aerodromu u Amsterdamu i da ih sprovedu do Beograda, mada se ne precizira da to mora biti u prisustvu policije. Domaće vlasti moraju pokriti njihove putne troškove i garantovati im bezbednost. Zatim, u obavezi su i da osiguraju poverljivu komunikaciju sa Tribunalom, da tom sudu prosleđuju redovne izveštaje.

Portparol haškog suda Džim Lendejl je dodao da vlasti u Srbiji moraju i da hapse optuženike ako prekrše uslove privremenog puštanja i da o tome odmah obaveste Tribunal. "Svaki optuženi kome je odobreno privremeno puštanje na slobodu mora da se povinuje određenim opštim uslovima i oni su isti bez obzira na to da li je u pitanju Zagreb, Beograd ili neka druga lokacija. Od njih se zahteva se da poštuju pomenuti zahtevi", kaže Lendejl.

Stanišić i Simatović imali sreće

Gostujući u emisiji "Proces TV" na TV B92, Ljiljana Smajlović, novinarka NIN-a, rekla je da su Stanišić i Simatović "imali sreće jer su se predali posle usvajanja takozvane izlazne strategije", kojom su precizirani rokovi u kojima Tribunal mora da okonča rad. Optuženici koji su se predali pre toga, poput generala Ojdanića, stoga su, kako je rekla, u gorem položaju.

"Stanišić i Simatović su imali tu sreću da ih preda vlada Zorana Živkovića i da kaže da su se dobrovoljno predali", rekla je Ljilja Smajlović i dodala da je to bio jedan od najneprijatnijjih slučajeva i za Hag i za ovdašnje vlasti, jer su oni hapšeni nekim drugim povodom. "A Del Ponteova je nagovestila u "Njujork tajmsu" da je podigla optužnice na molbu Beograda, koji nije znao šta će s njima jer nije imao dokaze da su bili umešani u ubistvo Zorana Đinđića", kaže Smajlovićeva. Iz bezbednosnih razloga nije saopšteno kada će Simatović i Stanišić stići u Beograd i da li će to biti specijalnim avionom i redovnom linijom.

Za Specijalni sud optuženi u Hagu slobodni građani

Premijer Koštunica, posle odluke Tribunala o privremenom puštanju, ocenio je da je to primer dvosmerne saradnje s Hagom i da taj čin nema veze sa procesima koji se u Beogradu vode pred Specijalnom sudom u beogradu. Što se tiče potencijalne opasnosti da Stanišić i Simatović utiču na svedoke u raznim procesima pred Specijalnim sudom, tamo su rekli novinarima B92 da oni nemaju ingerencije da od MUP-a traže da se prema njima primene posebne mere obezbeđenja jer su Stanišić i Simatović za Specijalni sud u Beogradu slobodni građani.

Bivšeg načelnika DB-a Jovicu Stanišića i prvog komandanta Crvenih beretki Franka Simatovića haška optužnica tereti za zločine u Hrvatskoj i Bosni, a garantom se u ovom slučaju smatra Ministarstvo pravde Srbije. Pred Specijalnim sudom u Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: