Mađari iz okruženja u Subotici

Mađari iz okruženja verovatno će se već u prvoj nedelji 2005. sastati u Subotici. Još jedan vojvođanski Mađar izbegao u Mađarsku.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2004.

18:22

Default images

Čelnici političkih organizacija i partija Mađara sastaće se da bi razmotrili situaciju nastalu nakon neuspešnog referenduma o dvojnom državljanstvu. Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa je mađarskoj državnoj televiziji rekao da nije "ogorčen ishodom referenduma o dvojnom državljanstvu, već da razmišlja o daljim koracima".

"Želimo da sazovemo čelnike Mađara iz okruženja da bismo usaglasili svoje stavove i da bismo napravili program delovanja, a nakon toga ćemo zatražiti sazivanje nove sednice Stalne mađarske konferencije", rekao je Kasa.

Još jedan izbeglica

A još jedan vojvođanski Mađar postao je izbeglica u Mađarskoj. Patrola mađarskih graničara zaustavila je jednog državljanina Srbije i Crne Gore, koji je izjavio da je maltretiran kao pripadnik mađarske nacionalnosti i da je zbog toga prebegao u Mađarsku.

Do tog incidenta došlo je krajem nedelje, ali je tek danas objavljen. Prema informacijama agencije "Objektiv", 44-godišnji muškarac iz SCG kod sebe nije imao nikakva dokumanta niti je mogao da dokaže da legalno boravi u Mađarskoj, kad je zaustavljen kod prodavnice "Zebra market" u selu Reske. Tokom istrage, utvrđeno da je on napustio SCG i svoju porodicu jer su ga, kako je rekao, "zbog nacionalne pripadnosti redovno maltretirali i pretili mu Srbi iz njegove okoline".

Agencija "Objektiv" je javila da je taj muškarac autostopirajući stigao do Kanjiže, a zatim pešice otišao do Horgoša, odakle je, po savetu jednog meštanina, zaobišao granični prelaz i ilegalno prešao granicu. Pošto je dao izjavu, taj državljanin SCG je prebačen u prihvatni centar mađarske granične službe u Kiškunhalašu, gde je zatražio status izbeglice, o čemu će odluku doneti regionalna direkcija Kancelarije za migracije i državljanstvo.

Izbeglički status iz humanitarnih razloga

U Mađarskoj je 29. septembra za rekordno kratko vreme status izbeglica dobila porodica Šetet, koja je 17. septembra stigla iz Subotice, nakon što joj je nekoliko dana ranije primila pretnje smrću. Nepoznate osobe su zarile nož dug 35 centimetara u njihova ulazna vrata, na koja su crvenom bojom napisale "Smrt", a na zidu njihove kuće je bila ispisana pretnja "Crknućete Mađari".

Tom prilikom je dobijanje izbegličkog statusa najavila sama mađarska ministarka za unutrašnje poslove Monika Lampert, koja je podvukla da je porodica Šetet "podnela takva maltretiranja u Vojvodini, koja su ih dovela do krajnjeg ogorčenja i tako su došli do konačne odluke da zauvek napuste svoju domovinu". Mađarski Zakon o azilu iz 1997. godine omogućava da se kao izbeglica tretira osoba kojoj ministar za unutrašnje poslove iz "humanitarnih razloga dodeli taj status"

Neuspeh referenduma

Da je referendum o dvojnom državljanstvu uspeo, Mađari iz dijapsore, pa tako i iz Srbije, mogli su da dobiju državljanstvo Mađarske i time pravo na život u Mađarskoj, kao i šengensku vizu za slobodan odlazak u zemlje EU. Na osnovu podataka mađarske Centralne izborne komisije, na referendum o dvojnom državljanstvu izašlo je 37,48 odsto birača od kojih je 51,55 odsto podržalo davanje mađarskog državljanstva sunarodnicima iz okruženja.

Međutim, referendum nije uspeo jer nije glasalo 25 odsto od ukupnog biračkog tela, koje broji osam miliona. Predsednik Svetskog saveza Mađara, organizacije koji je inicirala održavanje referenduma, Mikloš Patrubanj je danas izjavio da može da dokaže da je rezultat referenduma lažiran i da će objaviti video dokaze. Patrubanja je rekao da su glasačke kutije na više mesta promenjene i da su glasovi prebrojavani na način koji je u suprotnosti sa zakonima zemlje, o čemu će uskoro biti obavešteni novinari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: