"Afera Bodrum" na sudu

“Afera Bodrum”, tj. zloupotreba poslaničkih kartica prilikom glasanja za K. Udovički, ulazi u sudsku fazu.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2004.

16:41

Default images

Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnice protiv dvojice poslanika prethodnog saziva Skupštine, zbog sumnje da su zloupotrebili tuđe poslaničke kartice, kada je skupština glasala o predlogu da Kori Udovički bude izabrana za guvernera Narodne banke Srbije.

Iako imena nisu navedena, poznato je da je istraga vođena protiv ranijih poslanika DS-a, Alena Selimovića i Vojislava Jankovića. Za zloupotrebu služebnog položaja, za koji se terete, zakonom je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, s tim da je moguća i uslovna osuda.

Demokratska stranka, čiji su poslanici glavni akteri afere Bodrum, čeka njeno razrešenje na sudu. Potpredsednik DS-a, Dušan Petrović, kaže da će se DS uzdržavati od komentara dok sud „radi“: "Sve osobe za koje je postojala i najmanja sumnja da su na bilo koji način umešane u aferu, bile su predmet istražnih postupaka i DS nijednim svojim gestom nije htela da se meša u taj istražni postupak, niti u bilo šta što rade pravosudni organi, jer je to nelegitimno. Ono što se bude utvrdilo na sudu, što je do sada utvrđeno i što bude utvrđeno, za DS će biti mera stvari"

Petrović kaže da od sudskog epiloga ovog slučaja zavisi da li će bivši poslanici DS-a Alen Selimović i Vojislav Janković, optuženi z a zloupotrebu kartica, snositi sankcije u samoj stranci.

Za DSS je nemoguće to da su samo dva poslanika kriva za čitavu aferu. Poslanici DSS-a se pitaju šta je sa Bojanom Pajtićem, koji je tada bio šef poslaničke grupe, a sada je „nagrađen“ mestom Vojvođanskog premijera.

Za G 17 plus, koji je “otkrio” aferu, bitno je da se slučaj raspetljava. Potrebno je vratiti dostojanstvo skupštini uzdrmano ovim slučajem, a ko će za zloupotrebu poslaničkih kartica odogvarati utvrdiće sud, kaže šef poslaničke grupe G 17 Miloljub Albijanić: "Što se mene tiče, može i Radosavljević tamo da ide, u bilo kom svojstvu, za mene to nije bitno. Tačno je da je mahao kartama, tačno je da ta afera opterećuje i DS, ali, naravno, slučaj moramo ispitati do kraja", kazao je Albijanić.

"Afera Bodrum" izbila je u javnost u septembru prošle godine, kada je G17 optužila Nedu Arnerić da je bila u turskom letovalištu Bodrumu u vreme glasanja za Kori Udovički za guvernera NBS, mada je na skupštinskom listingu bilo evidentirano da je prisustvovala sednici. Neda Arnerić je nekoliko meseci kasnije priznala da je u to vreme bila u Bodrumu, a u istrazi su, između ostalih saslušani i funkcioneri DS-a Bojan Pajtić, Aleksandar Radosavljević i Srđa Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: