Beograd neće da priča sa Haradinajem

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je u intervjuu agenciji Beta da je spreman na dijalog sa Beogradom.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2004.

08:36

Default images

Predstavnici Beograda, pak, smatraju da sa Haradinajem niko u Srbiji neće želeti da razgovara, a najavljuje se i "sprovođenje poternice" koja je raspisana protiv Haradinaja, tj. njegovo hapšenje, ukoliko novi kosovski premijer, inače optužen za ratne zločine pred sudovima Srbije, pređe u centralni deo Republike. EU, pak, poziva na sprovođenje standarda i zaštitu ljudskih prava, ali ne pominje imena.

"Ići ću u Beograd kada god me budu pozvali i spreman sam da razgovaram sa svima koji iz Beograda dođu", rekao je Ramuš Haradinaj za Betu."Ja znam da sve što radim, radim za Kosovo. Biće potrebno da se srećemo, da pričamo i diskutujemo o svemu što je interes Kosovara i Srba. Zašto da ne? Da se vidi šta možemo da uradimo. Ja nisam advokat Srbije, ali ovako kako rade mislim da nije pametno. Da je bilo 20 kosovskih Srba izabranih na izborima, ja ne bih bio izabran".

Za Tadića Haradinaj neprihvatljiv

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je za njega potpuno neprihvatljivo da Haradinaj bude premijer Kosova.

Navodeći da je povodom imenovanja Haradinaja za premijera Kosova uputio svoj protest svim relevantnim međunarodnim činiocima, Tadić je ocenio da njegovo imenovanje za premijera ne doprinosi uspostavljanju pomirenja na Kosovu i Metohiji. Tadić je istakao da Srbi i Albanci na Kosovu mogu da uspostave svoje odnose "samo na osnovu pomirenja".

Čović: Ako dođe u Beograd, primenićemo poternicu

Savetnik predsednika Republike Srbije za Kosovo, Branko Radujko, ne veruje da će bilo ko u Beogradu, na bilo koji način razgovarati sa Ramušem Haradinajem: "Beograd je opredeljen za saradnju sa Haškim tribunalom i za zatvaranje priče o ratnim zločinima, čiji je najverovatniji deo i gospodin Haradinaj, tako da ipak očekujem da ćemo vrlo uskoro imati promene ili na mestu premijera Kosova ili na mestu specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a".

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović izjavio je u ponedeljak uveče da novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ako dođe u Beograd, može da očekuje primenu poternice, koju su pravosudne vlasti Srbije raspisale protiv njega na osnovu optužnice za zločine nad Srbima na Kosovu. "Slobodno neka dođe u Beograd, imaće tretman onakav kakav se dobija, najzad ćemo moći da se uverimo šta je standard poternice", rekao je Čović.

Čović je rekao da Beograd mora da bude "veoma aktivan u diplomatskoj sferi", ali i oprezan, jer je moguće "da je i Haradinaj samo žrtva". "Moguće su i promene stava, moguće je da je Haradinaj žrtva, da bi se sačuvali neki drugi albanski lideri na prostoru Kosova Metohije i da će on biti uhapšen. I zato Beograd ne sme da bude isključiv", rekao je Čović.

Dokazi srpskog Tužilaštva: Lično hapsio, silovao, sakatio, ubijao...

Novoizabrani premijer Kosova juče je i zvanično stupio na dužnost, uprkos zahtevima iz Srbije, upućenih UNMIK-u, da se spreči njegovo imenovanje. Porodice žrtava Srba s Kosova smatraju da ne može biti ni dijaloga ni povratka na Kosovo sa onima koje smatraju odgovornim za zločine počinjene na teritoriji Metohije.

Prema saznanjima B92 iz Tužilaštva za ratne zločine, Haradinaj je naredio da se civili nealbanske nacionalnosti, koji su 12. jula 1999. godine zaustavljeni u koloni svatova, muče, siluju i na kraju ubiju. Haradinaj je lično ubio neke od civila. Oni su prvo odvedeni u podrum hotela Paštrik, gde je maloletnu mladu silovao aktuelni premijer Kosova. Jednoj žrtvi nožem je odsečeno uvo, a potom su drugi terani da to uvo pojedu. Svi osim mlade su streljani na putu između Đakovice i Prizrena.

Porodice žrtava Srba iz Metohije, poput Olgice Božanić iz Retimlja, koja je izgubila 14 članova porodice, smatraju ga odgovornim za sve zločine koji su počinjeni na toj teritoriji, jer je Haradinaj bio glavni komandant OVK za Metohiju. "Mnoge porodice još uvek žive u nadi da je neko od njihovih članova živ i zato ne žele da govore o onome što znaju, plašeći se da ne ugroze život člana porodice za kojim tragaju", rekla je Olgica Božanić.

Druga sagovornica B92, Nataša Šćepanović iz Istoka, kaže da je njen otac sačuvao od paljenja sve kuće njegovih komšija Albanaca. "Zato su on i majka odlučili da ostanu (i nakon odlaska snaga bezbednosti Srbije sa Kosova). Sačekao ih je čiste savesti. Međutim, dočekali su tragičnu sudbinu. Tatu smo pronašle prošle godine, posle četiri godine traganja. Urađena je DNK analiza na osnovu koje smo utvrdili da je to on, a o mjaci i dalje, posle šest godina, ne znamo ništa", rekla je ona.

Olgica Božanić nastavlja: "Ne mogu da shvatim zašto međunarodna zajednica ćuti. Kako čovek, koji se vodi kao zločinac, može da postane predsednik Vlade?"

EU: Ponovo o standardima, bez komentara na Haradinaja

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana pozvao je nove prelazne institucije samouprave na Kosovu da obezbede "prvenstveno brz napredak u sprovođenju standarda i opipljive rezultate u zaštiti manjinskih zajednica" u Pokrajini. U saopštenju visokog predstavnika Unije, međutim, ne pominju se imena, niti se daju bilo kakve ocene o ličnostima koje su došle na čelo vlade i drugih kosovskih prelaznih vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: