Pritisak na Vladu zbog Haga sve veći

Posle negativne ocene američkog ambasadora za ratne zločine, iz Vlade i dalje stižu priče o dvosmernoj saradnji.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2004.

08:26

Default images

Nasuprot Vladi, kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića slaže se sa ocenom da je saradnja ravna nuli, a kritičari upozoravaju da pritisak na Beograd postaje sve veći i da će Koštuničin kabinet morati da preduzme konkretne korake.

Prosper je još rekao da zbog Srbije Haški sud neće moći da završi rad do 2008. godine, kako je planirano, i da zbog toga SAD više ne mogu da podrže ideju da se suđenje četvorici generala organizuje u Srbiji.

Ministar pravde, Zoran Stojković, kaže da bi kritike koje je Prosper izneo na račun Koštunice voleo da čuje i povodom izbora Ramuša Haradinaja za premijera Kosova, ali nije želeo dalje da komentariše kritike Prospera. "Neka vlada izda zvanično saopštenje povodom toga", rekao je Stojković. Ministar pravde ponovio je svoj stav da se saradnja sa Hagom odvija "normalno" i to potkrepio nedavnom dobrovoljnom predajom bivšeg visokog oficira Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića. "Jeste da to nekima ne odgovara. On se predao dobrovoljno, otišao u Hag i mi smo dali garancije za njega", rekao je Stojković. Dvosmerna saradnja obična floskula

S druge strane, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Živorad Kovačević, ocenio je da su priče o dvosmernoj saradnji i o tome da saradnja ne podrazumeva samo izručenja – obične floskule koje ne znače ništa. "Sama reč saradnja malo dovodi u nedoumicu, pa ispada da je to saradnja ravnopravnih. Radi se o saradnji u uzvršavanju naloga suda, prema tome, apsolutno nisu dve strane u tom pogledu jednake niti je moguće da jedna strana, u ovom slučaju naša, ocenjuje da li je ta saradnja dobra ili ne", smatra Kovačević.

Kovačević kaže da je Prosper, najavama da bi Tribunal mogao da nastavi da radi i posle 2008. godine, potkopao eventualne iluzije da se može sačekati taj datum, a da se ništa ne uradi. "Prosper jasno govori da ovog puta nema nikakvih opravdanja i izvinjenja zbog izostanka potpune saradnje, kao i da američka administracija odustaje od jednostrane ponude o sudjenju četvorici generala pred pravosudjem u Srbiji", rekao je Kovačević u Kažiprstu Radija B92. "Premijer Koštunica i drugi mogu da misle o Tribunalu ovo ili ono, ali sada se radi o očiglednom pritisku i oni pod njim popuštaju. Sada već govore o punoj saradnji, a taj kvalifikativ ranije nije bio", smatra Kovačević. On kaže da je nevolja u tome da će Vlada obaveze na kraju prihvatiti, ali vrlo zakasnelo. "Sa stanovišta te vlade, njenog opstanka, međunarodnog kredibiliteta to je najlošiji put", kaže Kovačević. Savetnik B. Tadića: Upozoravali smo na loš rad Vlade

Savetnik predsednika Srbije za saradnju s Haškim tribunalom Jovan Simić kaže da je kabinet Borisa Tadića već dva meseca upozoravao na loš rad vlade u tom domenu i na mogućnost da Beograd izgubi američku podršku za ideju da se četvorici generala vojske i policije sudi u zemlji. "I direktna posledica toga je što američka vlada više to neće podržavati. Ona je na žalost, bila jedina koja je podržavala da se određenim osobama osumnjičenim za ratne zločine, koji su optuženi od Haga, sudi u Beogradu. U ovom trenutku mi smo izgubili i tu šansu", kaže Simić, koji smatra da će američki stav o suđenju četvorici generala pred domaćim sudovima uticati i na odluke samog Tribunala.

Jovan Simić se slaže sa ocenom Prospera da je saradnja sa Hagom na nuli. "Ja se stvarno nadam da ova vlada jeste došla pameti i da će krenuti u saradnju koja je mnogo ozbiljnija i šira, pa se nadam da će, uz sadejstvo Republike Srpske i naše vlade, doći do, recimo, dobrovoljne predaje ostalih optuženih, pa ćemo onda moći da razmišljamo i da se generalima i ostalima sudi u Beogadu". On kaže da se vode ozbiljni pregovori o tome da se rad Tribunala produži sve dok i poslednji optuženi za ratne zločine ne bude u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: