Haradinaj spreman da dođe u Beograd

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je u ponedeljak da je spreman na dijalog sa Beogradom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2004.

19:16

Default images

"Spreman sam u svakom trenutku, čak i sutra, da počnem dijalog sa Beogradom. Ići ću u Beograd kada me god budu pozvali i spreman sam da razgovaram sa svima koji iz Beograda dođu", rekao je on u intervjuu agenciji Beta. "Nemam predrasude. Znam šta ću da radim za Kosovo, biće potrebno da se srećemo, diskutujemo o svemu što je interes Kosovara i Srba", kazao je novoimenovani kosovski premijer.

Haradinaj smatra da Beograd prema Kosovu vodi "konfuznu politiku" i da su zbog toga Srbi ostali van procesa koji se odvijaju u Pokrajini. "Da su Srbi izašli na izbore i da su u parlamentu dobili 20 mesta, ti poslanici su mogli da glasaju drugačije i ja ne bih bio izbaran za premijera". Haradinaj je rekao da Plan Vlade Srbije o Kosovu nije realan i da takav plan "Srbija ne bi primenila ni u samoj Srbiji".

Rekavši da radi na nečemu što će da funkcioniše i što će ispuniti očekivanja kosovskih Srba, Haradinaj je poru'io da želi da razgovara i sa čuvarima mosta u severnom delu Mitrovice. Upitan kako bi reagovao na zahteve ako bi čuvari mosta zatražili od njega da severna Kosovska Mitrovica postane opština, Haradinaj je rekao da bi želeo da vidi njihov plan o tome.

Pozivajući raseljene Srbe da se vrate na Kosovo, Haradinaj je kazao da nijedan Srbin ne bi imao bezbednosnih problema kada bi vlada ima kompetencije iz oblasti sigurnosti. Za Srbe dvojno državljanstvo

"Sigurni smo da ćemo dobiti nezavisnost Kosova. Ono što nam treba je da većina Albanaca mora da bude jaka da garantuje bezbedbnost manjinama. To se mora uraditi istinski, a ne samo rečima", poručio je Haradinaj. U toj varijanti Srbi bi, po Haradinaju, imali pravo na dvojno državljanstvo.

Podsetivši da će Srbin biti na čelu Ministarstva za povratak, Haradinaj je naveo da će na Ministarstvu biti da izradi probni projekat za povratak raseljenih, odgovorivši pozitivno na pitanje da li će ministar moći sam da određuje gde će izbegli da se vrate na Kosovu. "To je njegovo pravo", potvrdio je Haradinaj. OVK je prošlost

Stvaranjem vladajuće koalicije sa Ibrahimom Rugovom, Haradinaj ne smatra da je pocepao političko krilo nastalo raspadom Oslobodilačke vojske Kosova i da je izdao Hašima Tačija, kako je to ocenila prištinska štampa. "OVK je bila u prošlosti, i ja sam tada uradio svoj posao, a sada hoću da uradim nešto za ono što dolazi", ocenio je Haradinaj.

Upitan može li biti uspešan na mestu premijera kao što je bio u vreme dok je bio u OVK, Haradinaj je odgovorio. "U OVK sam bio kao i svaki građanin, kada vam neko napada zemlju. Sada hoću da izgradim društvo, za pet i po godina sam razumeo proces, imam eksperte oko mene, ne samo sa Kosova, i Kosovo će biti moderno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: