Sedam eksplozija u Španiji

Najmanje 18 osoba od kojih jedno sedmogodišnje dete, lakše je ranjeno u 7, skoro istovremenih eksplozija širom Španije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2004.

18:50

Default images

Napadi su se dogodili pola sata posle anonimne telefonske pretnje da je baskijska separatistička organizacija ETA podmetnula bombe na javnim mestima u sedam gradova.

Eksplozije manjeg intenziteta u Leonu, Santiljani del Mar i Valjadolidu na severu zemlje, Avili i Siudad Realu u centralnoj Španiji, u Alikanteu na istoku i u Malagi na jugu. Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su eksplozije najavljene uglavnom na javnim mestima, kao i da su ljudi na vreme evakuisani. Ukupno dva anonimna telefonska poziva upućena su uoči eksplozija redakciji lista Gara,  koji kao svoje glasilo često koriste baskijski separatisti. Pet manjih bombi eksplodiralo je prošlog petka u Madridu, nakon što je redakciji lista "Gara" prosledjena slična anonimna telefonska informacija. Još jedna manja bomba demontirana je u nedelju u gradu Almerija na jugu Španije. Snage bezbednosti u Španiji danas su u povišenom stepenu gotovosti, zbog državnog praznika kojim se obeležava 26. godišnjica usvajanja ustava. U današnjim akcijama ETA-e, meta napada su u najmanje dva slučaja bili upravo trgovi ili ulice koji nose ime španske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: