DJUKANOVIC: NOVI SAVEZ BOLJI OD CETVRTE JUGOSLAVIJE

Izvor: B92

Petak, 10.11.2000.

22:54

Default images
Crnogorski predsednik Milo Djukanovic izjavio je u petak da bi savez medjunarodno priznatih drzava Crne Gore i Srbije imao vise zajednickih funkcija nego sadasnja SR Jugoslavija. U intervjuu agenciji Asosijeted pres, koji je prenela Televizija Crne Gore, on je rekao da su moguca dva modela referenduma o drzavno-pravnom statusu Crne Gore i o novoj zajednici sa Srbijom. Kao prvi model Djukanovic je naveo "moguc zajednicki referendum u Crnoj Gori i Srbiji, na osnovu predhodnog dogovora rukovodstava dve republike o mogucem modelu njihovog drzavnog saveza", dok bi drugi bio da se referendum odrzi samo u Crnoj Gori. U tom slucaju, gradjani u Crnoj Gori bi se na referendumu pitali da li su za nezavisnost Crne Gore ili za drugaciji oblik zajednice sa Srbijom u odnosu na ovaj sadasnji. To bi bio "alternativni referendum", dodao je crnogorski predsednik. On je rekao da "nije siguran" da li bi gradjani u Srbiji na referendumu rekli "ne" samostalnoj i Srbiji i Crnoj Gori. On je istakao da "nije racionalno graditi cetvrtu Jugoslaviju", vec je, kako je ocenio, "racionalnije legitimisati postojece stanje i praviti zdrav savez Crne Gore i Srbije".

Djukanovic je rekao da Crna Gora ne prekraja" Jugoslaviju, niti je njena politika secesionisticka, posto "Jugoslavija ne postoji", vec, zeli da "legitimise postojece stanje u odnosima izmedju Crne Gore i Srbije". Prema njegovim recima, medjunarodna zajednica ima "dve pogresne pretpostavke" u vezi sa Crnom Gorom. Jedna je da su svi problemi u odnosima Crne Gore i Srbije sadrzani u diktaturi Slobodana Milosevica, sto je "samo delimicno tacno", a druga je "da SRJ postoji" i da Crna Gora hoce secesiju iz takve Jugoslavije, rekao je crnogorski predsednik, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: