Prosper: Saradnja Beograda na nuli

Ambasador SAD za pitanja ratnih zločina Pjer Rišar Prosper kaže da je saradnja Beograda s Tribunalom ravna nuli.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2004.

12:24

Default images

“Zbog nesaradnje Beograda s Tribunalom, SAD više ne mogu da podržavaju ideju da četvorici generala optuženih za zločine na Kosovu bude suđeno u Srbiji. I njih četvorica i ostali optuženi sada moraju biti predati Haškom tribunalu”, izjavio je Prosper prilikom posete Tribunalu, posle razgovora sa zamenikom glavnog tužioca Dejvidom Tolbertom.

Prosper je kazao da je saradnja Srbije s Tribunalom na nuli i da je glavni krivac za to premijer Srbije Vojislav Koštunica. Prosper je rekao da je Koštunica taj koji otežava situaciju za Srbiju i srpski narod i da zbog nesaradnje Srbije i Crne Gore, rad Tribunala neće moći da bude završen do 2008, kako je planirano, i da produženje mandata Tribunala može postati realnost.

Prosper je podsetio da su nedavni izveštaji koje su glavni tužilac Tgrbibunala Karla del Ponte i predsednik Tribunala Teodor Meron podneli Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija najnegativniji izveštaji o saradnji SCG do sada napisani. Sumirajući odnose Beograda i Tribunala, Prosper je rekao da može da konstatuje apsolutni nedostatak saradnje.

Na pitanje da li će ponovo ići u Beograd, Prosper je odgovorio da ne zna jer mu je, kad je poslednji put bio u glavnom gradu SCG, Koštunica jasno stavio do znanja da ne namerava da bilo šta uradi po pitanju saradnje s Tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: