Tadić: Penzija je Mladićevo pravo

Predsednik Srbije potvrdio je da Ratko Mladić prima penziju u Srbiji, ali i da nema informacija o tome gde se Mladić nalazi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2004.

10:20

Default images

Predsednik Boris Tadić je izjavio da je penzija Mladićevo stečeno pravo koje ne odumire, po zakonima svih zemalja. "Radi se o stečenom pravu koje ne odumire zbog činjenice da je neko gonjen zbog ratnog zločina, pa čak ni osudom za ratni zločin. I kada bi Mladić sada bio osuđen za ratni zločin, članovi njegove porodice imali bi pravo da primaju penziju".

Tadić je za banjaličke "Nezavisne novine" rekao da penziju, u Beogradu, ne prima Mladić lično, već neko u njegovo ime.

Podsećamo, ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić u nedelju je izjavio da je Mladić do skoro primao penziju Vojske SCG. Ratko Mladić je početkom rata u bivšoj SFRJ bio oficir JNA, da bi nakon stvaranja SRJ i stvaranja Vojske Jugoslavije formalno postao oficir novonastale Vojske Republike Srpske. Javnosti nije poznato da je Mladić bio oficir Vojske Jugoslavije. Tadić nema informacija o Mladiću 

Boris Tadić je, tokom posete Sarajevu u ponedeljak izjavio da nema informacije da se haški optuženik Ratko Mladić krije u SCG, ali da se ulaže mnogo napora da se Mladić uhapsi i privede u Hag. Nakon susreta sa visokim predstavnikom za BiH Pedijem Ešdaunom, on je kazao da je Srbiji potrebna podrška iz BiH, Republike Srpske i međunarodne zajednice u razmeni informacija, kako bi Mladić i drugi optuženi za ratne zločine bili uhapšeni.

Visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je saradnja vlasti iz RS sa Beogradom jako važna kako bi se uhapsili optuženi za ratne zločine i da je uveren da se neki od njih kriju na teritoriji SCG. "Sa žaljenjem mogu konstatovati da RS devet godina krši jednu od glavnih odrednica Dejtonskog sporazuma, a to je saradnja sa Hagom i taj nedostatak se mora ispraviti vrlo brzo", rekao je Ešdaun, prenosi agencija Beta.

Boris Tadić će u utorak boraviti u Banjaluci, a u sredu u Mostaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: