Juščenko optužuje vlast

Lider ukrajinske opozicije Viktor Juščenko optužio je provladine stranke da pokušavaju da smanje ovlašćenja budućeg šefa države.

Izvor: B92

Nedelja, 05.12.2004.

12:04

Default images

"Shvatili su da neće pobediti, pa su odlučili da sprovedu ustavne promene da bi promenili predsednikova ovlašćenja", rekao je Juščenko u subotu uveče. Inače, parlament Ukrajine u subotu nije usvojio predlog opozicije da promeni izborni zakon i sastav Centralne izborne komisije, pošto poslanici opozicije nisu podržali izmenu ustava kojom bi deo ovlašćenja predsednika preuzeo parlament.

Viktor Juščenko je, istovremeno, poručio svetskim liderima da se uzdrže od podrške bilo kom kandidatu na novnim predsedničkim izborima u Ukrajini. Strane zemlje jedino bi trebale da pomognu da izbori u Ukrajini 26. decembra budu slobodni i fer,  rekao je opozicioni kandidat na predsedničkim izborima u Ukrajini.

Sa druge strane, OEBS je pozdravio odluklu Vrhovnog suda Ukrajine o tome da se ponovo održe predsednički izbori i pokušaće da angažuje više posmatrača da nadgledaju glasanje.

Juščenko je istakao da su za njegovu zemlju važne jake veze sa Evropskom unijom, ali je i poručio da od njegove pobede ne bi trebalo da zazire ruski predsednik Vladimir Putin jer je Ukrajini stalo da ima dobre susedske odnose. Dok Juščenkove pristalice i dalje protestuju na ulicama Kijeva, zbog neuspelog izglasavanja promena zakona o izborima, u Moskvi su se okupile pristalice i Juščenka i Janukoviča.

Aleksandar Kuvajev, poslanik ruskog parlamenta kaže da se teritorijala podela Ukrajine sprema s jednim ciljem: "Teritorijalna podela, priprema se zbog jednog cilja, da oslabi Ukrajinu i da reši zadatak koji Zapad nije uspeo da realizuje, da napravi tampon zonu izmedju Zapada i Rusije."

Juščenko je u intervjuu BBC-u naveo da je dobio brojne pretnje smrću i da je očekivao da tokom kampanje bude otrovan. Ukrajinski opozicioni lider kaže da se njegova porodica krije, jer strahuje za njihovu sigurnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: