Vrhovni sud Ukrajine poništio izbore

Vrhovni sud Ukrajine poništio je drugi krug predsedničkih izbora i zakazao ponovne, za 26. decembar.

Izvor: Beta

Petak, 03.12.2004.

19:37

Default images

Sud je time uvažio žalbu opozicije na drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini, održanih 21. novembra, ocenivši da su u drugom krugu falsifikovani rezultati, zbog čega nije bilo moguće utvrditi tačan ishod glasanja i da zaključci Centralne izborne komisije nisu bili u skladu sa zakonom. Predstavnici opozicije, koji su se nalazili u zgradi suda, nakon proglašenja odluke uzvikivali su "Pobeda", "Juščenko".

Podsetimo, sednica suda trajala je cele nedelje, a sud je prvobitno odbacio zahtev opozicionog kandidata na izborima za predsednika Ukrajine Viktora Juščenka, da se pobednikom izbora smatra pobednik prvog kruga, na kojima je on pobedio sa 0,6 odsto više glasova. CIK je, međutim, 24. novembra saopštio da je u drugom krugu pobedio dotadašnji premijer Ukrajine Viktor Janukovič, dobivši 49 odsto glasova, a da je Jusčenko dobio 46 odsto. Narednog dana Vrhovni sud je zabranio CIK-u da objavljuje rezultate u službenom glasniku, dok ne razmotri žalbe opozicije. Desetine hiljada pristalica opozicije protestovalo je u centru Kijeva, još od održavanja drugog kruga, optužujući vlast za falsifikovanje rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: