Ko će saslušati nervoznog vozača?

Okružno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da nisu kompletirani dokazi za pokretanje postupka protiv Miroslava Cimpla.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2004.

08:42

Default images

Kompletiranje dokaza je neophodno za donošenje odluke o tome da li će krivični postupak protiv Miroslava Cimpla biti pokrenut, "za pokušaj ubistva predstavnika najviših državnih organa". Tužilaštvo je naložilo MUP-u da privede Cimpla sudiji za prekršaje, koji treba da odluči o njegovoj odgovornosti za saobraćajni prekršaj.

Nezavisno od toka prekršajnog postupka, nastavlja se rad u pretkrivičnom postupku protiv Cimpla, ali će se tek posle prispeća očekivanih i traženih dokaza, kao i nakon analize svih dokaza, doneti konačna odluka o daljem postupanju u tom slučaju.

Kako je Radiju B92 ranije rekao istražni sudija Okružnog suda Branislav Todić, zahtev da Cimpla ispita istražni sudija, nije stigao ni u taj, ali ni i u Drugi opštinski sud. Cimplu bi do kraja dana trebalo da istekne četrdesetosmočasovni policijski pritvor, nakon čega bi u zavisnosti od vrste prijave, trebalo da bude saslušan u jednom od pomenuta dva suda. Ukoliko Cimpl bude saslušan pred istražnim sudijom Okružnog suda, to će značiti da se tereti za krivično delo za koje je zaprećena veća kazna, odnosno za teže krivično delo.

Tokom policijskog zadržavanja, prikupljani su podaci i obaveštenja u vezi sa slučajem. Kako za naš radio objašnjava predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, Biljana Kovačević Vučo, ukoliko nakon toga on bude pušten na slobodu, to će značiti odustajanje od krivične prijave. Nakon saslušanja kod istražnog sudije, tužilac bi mogao da naloži pritvaranje ili puštanje na slobodu. Ona, međutim, napominje da i ukoliko pritvor ne bude određen, to ne znači da se odustalo od pokretanja krivičnog postupka: "Ali, ukoliko bude zadržan u pritvoru, onda se nesumnjivo radi o pokretanju krivičnog postupka i o sumnji da je izvršeno krivično delo, što je dosta u koliziji sa onim što je ministar Jočić rekao na konferenciji za štampu."

Biljana Kovačević Vučo objašnjava da je, zbog veoma konfuznih informacija koje su iznete u javnost, vrlo teško predvideti za koja krivična dela bi Cimpl mogao da odgovara. Ona kaže da ne veruje da bi Cimpl mogao da odgovara za neko krivično delo ugrožavanja saobraćaja, jer se krivična odgovornost u tom slučaju pokreće samo ako je bilo posledica. Kovačević Vučo kaže da ako bude pokrenuta krivična prijava, to će značiti nešto drugo. "Ukoliko se pokrene neki krivični postupak, znači da postoji sumnja da je, ipak, izvršeno neko političko krivično delo", kaže ona.

Za konfuziju koja je nastala, u najvećoj meri je odgovoran ministar policije Dragan Jočić koji, na vanredno održanoj konferenciji za novinare, nije uspeo ni da nas razuveri, ni da nas ubedi, objašnjava Vučo: "Nastup Jočića bio je poprilično zbunjujući, kao što je i cela situacija bila zbunjujuća. Meni je nastup ministra policije uneo mnogo više konfuzije nego rešenja. Koji je cilj te konfuzije, da li je namerna ili slučajna, ne znam, ali nastup u svakom slučaju nije dobar."

Prilično čuvan podatak je i ime advokata koji zastupa Miroslava Cimpla. Prema saznanjima B92 to je Varja Banić, ali do nje i potvrde te informacije, danas nismo uspeli da dođemo.

Kome se Cimpl prvo obratio?

Službenik Ambasade Miroslav Cimpl je u utorak uveče, upravljajući svojim automobilom, u blizini “Topčiderske zvezde” u Beogradu, imao sudar s jednim od automobila iz pratnje presednika Srbije. "Od trenutka kada je utvrđeno da je službenik umešan u incident, Ambasada je odmah kontaktirala službenike Vlade Srbije i ponudila pomoć", navodi se u saopštenju Ambasade. Ambasada, međutim, ne namerava da komentariše dalji tok postupka koji je u vezi s njenim službenikom, njegovim advokatom i vlastima Srbije. Prethodno je iz policije saopšteno da je do incidenta došlo jer je Cimpl, zbog toga što nije shvatio da je naišao na obezbeđenje predsednika, bio iznerviran načinom kretanja kolone pod pratnjom. Na pitanje šta policija ubuduće treba da čini kako bi sprečila nervozne vozače da naleću na kolone pod pratnjom, ministar policije Dragan Jočić je rekao da pre svega ne sme biti remećen mir građana jer to ih nervira.

Novinar nedeljnika NIN Slobodan Ikonić, koji u petak objavljenom tekstu u tom nedeljniku tvrdi da se Cimpl posle incidenta prvo javio Ambasadi SAD, u izjavi za B92 navodi da su to detalji koji izazivaju nedoumice. "Malo je čudno, ako je on građanin ove zemlje, da se prvo obraća Ambasadi, tj. mestu gde radi, a ne policiji. S druge strane, dugo je trajala neizvesnost, celog dana, oko toga šta se zapravo desilo. Bojim se da se radi o izostanku usklađenog delovanja institucija", kaže on.

Iz Demokratske stranke, čijije Tadić predsednik, od Tužilaštva i pravosudnih organa je traženo da utvrde elemente krivičnog dela u tom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: