Ukrajina suočena sa krvoprolićem

Predsednik ruske Dume Boris Grizlov izjavio je da Ukrajina ide ka krvoproloću i raspadu zbog spornih predsedničkih izbora.

Izvor: SRNA

Utorak, 30.11.2004.

12:03

Default images

"Tamošnja situacija ide u pravcu podele ili krvoprolića. Ne vidim na koji bi drugi način situacija mogla da se razvije", rekao je Grizlov. Duma je pozvala šefa gradske uprave Donjecka, najvećeg grada u istočnom dijelu Ukrajine, da se danas obrati ruskim parlamentarcima.

U istočnom dijelu Ukrajine govori se uglavnom ruski jezik, a stanovništvo snažno podržava premijera Viktora Janukoviča. Ruski predsednik Vladimir Putin je otvoreno podržao Janukoviča u ukrajinskom postizbornom sporu i čestitao mu pobedu, za koju opozicioni kandidat Viktor Juščenko i Zapad tvrde da je rezultat prevare.

Takođe, pristalice opozicije pokušale su u utorak da uđu ukrajinski parlament nakon sednice na kojoj poslanici nisu izglasali nepoverenje vladi premijera Viktora Janukoviča. Predsednik parlamenta Volodimir Litvin pozvao je pristalice opozicije da ne zauzimaju zgradu parlamenta. Ukrajinske novinske agencije javile su da su neki demonstranti uspeli da uđu u hol zdanja, ali da ih je policija isterala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: