DS protiv Vlade Srbije

Sudeći prema poslednjim dešavanjima na političkoj sceni, čini se da je Vlada Srbije ubuduće neće imati podršku Demokratske stranke.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2004.

08:34

Default images

Odnose na političkoj sceni poremetila su dva događaja: najava demokrata da će rušiti Vladu Srbije i odluka lokalnih poslanika Demokratske stranke Srbije da uz pomoć radikala izaberu predsednika Skupštine Novog Sada. Nakon pretnji upućenih Vladi Srbije iz DS-a, slične poruke su stigle i jedne vladajuće partije - Srpskog pokreta obnove.

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je da Vlada Srbije neće više moći da računa na njenu podršku, ako i dalje bude izbegavala da zemlju povede ka evropskim integracijama: "Ako ova vlada bude i dalje odugovlačila i izbegavala da zemlju povede prema evropskim integracijama, sasvim je sigurno da neće moći da računa na podršku SPO-a i krajnji će sud onda doneti građani Srbije. Izbori će imati referendumsko značenje: ko je za Evropu, a ko je protiv. Građani će poneti odgovornost i konačni će izbor biti na njima".

Potpredsednik demokratske stranke Dušan Petrović objasnio je za B92 razloge zbog kojih se ta stranka odlučila da i javno najavi incijativu za rušenje Vlade Srbije: "Demokratska stranka jeste opoziciona stranka i postoje brojni razlozi koji nam dokazuju da je ova vlada potpuno izgubila sposobnost i svaki potencijal da upravlja Srbijom na dobar način. Zaista sam ubeđen da u skupštini ima mnogo više od 126 poslanika, koji su duboko uvereni da vlada više ne treba da bude izvršna vlast u Srbiji. Pitanje je kada će se njihov politički stav pretočiti u glasanje i kada budemo procenili da su se ti uslovi stekli i okolnosti nastupile, mi ćemo sprovesti formalnu proceduru koju predviđa Ustav i Poslovnik skupštine".

Novinar nedeljnika "Vreme", Teofil Pančić, smatra da je incijativa DS-a potpuno realna: “Mislim da će svakim sledećim danom i nedeljom biti sve realnije, jer ova vlada definitivno jeste mrtvac na odsustvu. Ona je to bila još od predsedničkih izbora, ali ovi njeni potpuno sumanuti potezi na nekoliko planova u poslednje vreme – “Knjaz Miloš”, Hag – naprosto ukazuju da vlada naprosto ne zna šta radi”.

Sledeći problem u saradnji demokrata i DSS-a nastao je nakon odluke lokalnog odbora DSS-a u Novom Sadu da uz podršku radikala izaberu predsednika Skupštine opštine Novog Sada. Dušan Petrović iz DS-a ocenjuje da je to prekršaj dogovora premijera Koštunice i predsednika Tadića. Međutim, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić, tvrdi da će zbog toga novosadski poslanici snositi odgovornost: "Ako je DSS donela odluku da neće podržati nijednu političku stranku u Novom Sadu, budući da ima svega pet poslanika od 78 i da u tom slučaju ne može osetiti odgovornost za formiranje izvršnih organa Novog Sada, to znači da se DSS drži tog stanovišta. Ako neki od odbornika koji su pripadali DSS-u ne poštuju tu odluku, oni imaju pravo na to, ali DSS ima pravo da tvrdi da to nisu više njeni odbornici".

Teofil Pančić, međutim, smatra da je saradnja DSS-a sa radikaliima potpuno prirodna, pogotovu u Novom Sadu i Vojvodini: "Vojvođanski istaknuti kadrovi DSS-a, naročito novosadski, nisu ništa drugo nego rezervni ešalon radikala, to su uvek bili i nikada to nisu ni krili. Od početka su govorili da jedino što ih zanima jeste porška radikalima i koalicija sa njima, tako da je potpuno smešno, ako je neko sada iznenađen ovim što se desilo u Novom Sadu. Oni to od početka najavljuju. To što Koštunica sada pokušava da ih, kao, nešto disciplinuje – pa do juče je vrh DSS-a držao otvorenom mogućnost da se stupi u koaliciju sa radikalima, jer smatra da je to eto, Bože moj, nešto sasvim legitimno i normalno".

Inače, potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da se ne mogu očekivati skori izbori u Srbiji i podsetio da opozicija neuspešno pokušava da sruši Vladu već nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: