I dalje kriza u Ukrajini

Vrhovni sud Ukrajine danas je počeo da razmatra pritužbe opozicije na rezultate predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2004.

17:24

Default images

Po ukrajinskom Ustavu, sud ne može da poništi celokupne izbore, već samo rezultate u pojedinačnim izbornim jedinicama. Pristalice opozicionog kandidata, bivšeg premijera Viktora Juščenka, koji uživa podršku tzv. zapadnih krugova, već danima demonstriraju, a njegovi predstavnici tvrde da mogu da dokažu da je preko dva i po miliona glasova lažirano.

Jedna televizija u Ukrajini objavila je snimke za koje tvrdi da predstavljaju dokaz o krađi glasova i prebijanju predstavnika opozicije. Roman Zvarič, portparol Viktora Juščenka, izjavio je: "Čvrsto verujemo da su dokazi kojima raspolažemo dovoljni da sud nedvosmisleno zaključi da je odluka Centralne izborne komisije o pobedi gospodina Janukoviča na predsedničkim izborima neosnovana i nezakonita."

Viktor Juščenko traži ponavljanje izbora, a njegove pristalice već dva dana blokiraju zgrade državnih institucija. Danas se više hiljada pristalica oba kandidata okupilo ispred zgrade Vrhovnog suda, stojeći bukvalno jedni pored drugih. Iako nije bilo policije da ih razdvoji, nije zabeležen nijedan incident.

Politička kriza pojačala je medijske spekulacije o eventualnoj podeli Ukrajine, naročito pošto su predstavnici istočne ukrajinske provincije Donjeck najavili referendum o autonomiji te regije i njenom priključenju Rusiji. I u drugim oblastima na istoku Ukrajine pominje se slična inicijativa. Sergej Kunicin, predsednik vlade Krima, kaže: "Predstavnici ruske zajednice sve više pominju referendum o autonomiji Krimske republike koja bi se onda priključila Ruskoj federaciji. To nije zvaničan stav krimskih vlasti, ali reč je o raspoloženju koje je lako probuditi među ljudima na Krimu."

Uglavnom se spekuliše o podeli Ukrajine na istočni deo, naseljen uglavnom pravoslavnim stanovništvom koje je tradicionalno naklonjeno Rusiji, i na zapadni deo gde živi unijatska katolička manjina. Predstavnici EU i NATO, Havijer Solana i Jap de Hop Shefer izričito su se usprotivili bilo kakvoj podeli zemlje, a aktuelni ukrajinski predsednik Leonid Kučma izjavio je da veruje da niko od dva pretendenta na njegovo mesto,Viktor Juščenko i Viktor Janukovič ne bi želeo da bude predsednik samo jednog dela Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: