MARKOVIC, BROVINA I NATASA KANDIC BILI U NISKOM ZATVORU

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2000.

17:30

Default images
Sef Sluzbe drzavne bezbednosti Srbije Rade Markovic dosao je u zatvor u Nisu gde vec nekoliko dana traje pobuna zatvorenika koji traze amnestiju i bolje uslove zivota. "Ucinicemo sve da se ovo sto pre i sto efikasnije zaustavi, ali to ne zavisi samo od mene, vec i od drzave", rekao je Markovic. Novinari su ispred zatvora videli i predstavnike jugoslovenske vlade, jednog od ministara policije Srbije Bozidara Prelevica, kao i predstavnike kabineta jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice.

Fljora Brovina, koja je dozvolu za posetu dobila od predsednika SRJ Vojislava Kostunice, posetila je i Srbe i Albance. Ona je rekla da albanski zatvorenici ne ucestvuju u pobuni i da ih Srbi obezbedjuju u zdravstvenom paviljonu, javlja dopisnik ANEM-a iz Nisa. "Albanski zatvorenici zive u veoma teskim uslovima. Izolovani su na dva sprata - na jednom ih je 146, a na drugom 155. Cetvoro njih je bolesno i potrebna im je hitna medicinska pomoc", izjavila je Brovina. Ona je dodala da "albanski osudjenici zahtevaju da se stisa pobuna, da se oni izmeste iz paviljona i da im se omoguci dostava lekova i hrane, buduci da zbog strajka gladju ostalih osudjenika tri dana nisu jeli".

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Natasa Kandic i u cetvrtak je dva sata razgovarala sa osudjenicima. U to vreme iz zatvorskih zidina zaculo se skandiranje "Bando crvena", "Uprava napolje". Upravnik niskog Kazneno-popravnog doma Miodrag Djordjevic optuzio je Natasu Kandic da podstice zatvorenike na pobunu. "Ona je vec dva sata sa zatvorenicima i drzi miting. Nesto im govori, a oni skandiraju 'Bando crvena' i 'Ua'. To je nedopustivo podsticanje zatvorenika na bunt. Ona je i juce provela cetiri sata sa zatvorenicima. Natasa Kandic bice jedini i iskljucivi i jedini krivac za eventualne buduce ekscese i probleme, kao i remecenje postignutog sporazuma izmedju koministara pravde Vlade Srbije i delegacije osudjenika u Nisu", rekao je upravnik niskog zatvora Miodrag Djordjevic.

"Cini mi se da se situacija odvija u skladu sa dogovorom sa koministrima pravde da do petka stanje bude mirno. Juce uopste nije bilo nikakvih paljevina, cak su zatvorenici i rasciscavali dvoriste", izjavila je za B92 Natasa Kandic. Ona je rekla da je "bila u prilici da cuje o situaciji i stanju u zatvoru", kao i da cuje "mnoge prituzbe i zalbe na ponasanje uprave, na mnoge nepravilnosti koje godinama traju". "Hrana je najuzasnija stvar, istakla je direktor Fonda za Humanitarno pravo dodajuci da se zatvorenici zale na razne stvari: "od toga da rade teske poslove za koje dobijaju neku vrlo malu kolicinu hrane, do ponasanja u zatvoru koja ide do toga da se za svaku stvar placa".

Visoki funkcioner Socijalisticke partije Srbije Ivica Dacic izjavio je za Asosiejted pres da su postupci zatvorenika "potpuno normalni i razumljivi". "Kada oslobodite Floru Borvinu i druge iz politickih ili finansijskih razloga, mozete ocekivati da ce i ostali zatvorenici traziti amnestiju. Mi (socijalisti) razumemo zatvorenike. Bice jos pobuna", rekao je Dacic, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: