SITUACIJA U ZABELI MIRNIJA NEGO PROTEKLIH DANA

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2000.

18:24

Default images
Nakon posete pozaraveckom zatvoru "Zabela", koministar pravde u republickoj vladi Sead Spahovic u cetvrtak je ocenio da je situacija u zatvoru "mirnija nego proteklih dana", kao i da se ocekuje postizanje dogovora sa zatvorenicima u toku petka. Spahovic je okupljenim novinarima ispred zatvora rekao da je situacija u zatvoru mirnija, u sta se uverio nakon razgovora sa osudjenicima, i da su "pregovaraci na putu da postignu dogovor u toku sutrasnjeg dana". Prema njegovim recima, osudjenici se zale na tretman i uslove zivota u zatvoru i istakao da ni u jednom zatvoru nema nema lekova, kao ni u zatvorskim bolnicama. Tokom dana u zatvor je pristigla pomoc Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta u tri velika slepera u kojima si dovezene namirnice, sanitetski materijal, duseci i cebad.

Spahovic je najavio da ce jedan broj zatvorenika kojima je do isteka odsluzenja kazne ostalo do tri meseca biti oslobodjen i dodao da se "vec kucaju resenja za (njihovo) oslobadjanje". On je najavio da ce i u petak doci u "Zabelu".

Zamoljen da komentarise posetu albanske pesnikinje Flore Brovine zatvorima, Spahovic je rekao da se ona nalazi u "humanoj misiji", kao i da tim posetama "doprinosi smanjenju napetosti medju svojim sunarodnicima". Odgovarajuci na pitanje zasto se u pratnji nalazi nacelnik Drzavne bezbednosti Rade Markovic, Spahovic je rekao da je to "verovatno Markovicev marketing" i da je "za Floru mogao da ucini mnogo vise dok je bila u zatvoru nego sada". Zatvorsku upravu u cetvrtak je posetio i koministar policije Bozidar Prelevic koji je rekao da je obisao jedinice policije koje se nalaze oko zatvora. Sa osudjenicima je razgovarao i Patrik Gavigan, iz Visokog komesarijata za ljudska prava UN sa sedistem u Pristini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: