Tužilaštvo traži vraćanje "Apurne"

Republičko javno tužilaštvo traži poništenje odluke o diskvalifikaciji "Apurne" iz kupovine akcija "Knjaza".

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2004.

10:13

Default images

Republičko javno tužilaštvo je Komisiji za hartije od vrednosti podnelo zahtev da oglasi ništavim rešenje o diskvalifikaciji ponude firme "Apurna" za kupovinu akcija "Knjaza Miloša" i zahteva da Komisija obustavi izvršenje rešenja o diskvalifikaciji “Apurne”.

"Donošenjem rešenja o diskvalifikaciji ‘Apurne’ povređen je zakon", navodi se u saopštenju i dodaje da postoji osnovana sumnja da su pri donošenju tog rešenja učinjena krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti.
Povodom zahteva republičkog tužilaštva da se oglasi ništavim rešenje o diskvalifikaciji ponude firme "Apurna", Biljana Kovačević Vučo iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže za B92 da Tužilaštvo ne može da nalaže promenu odluke bilo kog tela. "Neko zbog takvog ponašanja Tužilaštva mora da odgovara. Tužilaštvo može da pokreće krivične postupke ako nađe da je neko protivzakonito postupio, odnosno da je izvršeno krivično delo. Pošto se ovde očigledno ne radi o tome, uprkos tumačenju ministra pravde Stojkovića, što je posebna priča, Tužilaštvo je pribeglo jednom sredstvu, gde je pokazalo da ni Tužilaštvo neće da poštuje zakon, čak ni u onoj formi koja je određena po veoma posebnom zakonu koji mora struktno da bude poštovana. Ponašanje Tužilaštva samo govori o tome da je na njega izvršen takav pritisak da je ono donelo besmislenu odluku. Ne može Tužilaštvo da nekome naloži da donese odluku po volji vladara ili države, svejedno. Odgovorno tvrdim da ne može i za to neko mora da odgovara", kaže ona.

Posle sinoćnje sednice Vlade Srbije doveden je u pitanje proces funkcionisanja ove države, smatra Kovačević Vučo: "Ona jeste bila na dnu, ali ono što je juče uradila Vlada – oni su nama rekli da neće poštovati zakone ove zemlje, da će UBPOK i tužilaštvo raditi po njihovom nalogu i samo po njihovom i po njihovoj arbitrarnoj volji. Oni su juče srušili sistem."

S druge strane, bivši ministar finansija u Vladi Srbije Božidar Đelić ne smatra da je to najveći problem, jer se "Apurna" ogradila od ponude Predraga Danilovića. Đelić ocenjuje da je država imala pravo da se umeša u privatizaciju i da prilikom prodaje preduzeća mora da se vodi računa o više stvari,a to su cena, investicije i socijalni program. "U ovom konkretnom slučaju, mislim da Vlada pokušava da odbrani državni interes, ali to radi na veoma trapavo i dosta amaterski", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: