KOSTUNICA RAZGOVARAO SA EVROPSKIM PARLAMENTARCIMA

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2000.

16:24

Default images
Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica urucio je u cetvrtak u sedistu Saveta Evrope u Strazburu zvanican zahtev za prijem SR Jugoslavije u clanstvo te organizacije. Jugoslovenskog predsednika u sedistu SE je docekao predsedavajuci Komiteta ministara SE, sef italijanske diplomatije Lamberto Dini, koji je u kratkoj izjavi novinarima ocenio da bi Jugoslavija vrlo brzo trebalo da bude primljena u clanstvu te panevropske organizacije. Dini je precizirao da bi se uskoro mogli ocekivati prvi zvanicni kontakti sa jugoslovenskom stranom, a na pitanje kada bi SRJ mogla da postane clanica SE, on je rekao da bi do toga moglo da dodje u polovini iduce godine, prenosi Beta.

Predsednik Kostunica je u razgovoru sa evropskim parlementarcima rekao da ocekuje da ce Jugoslavija biti primljena u Savet Evrope u narednim mesecima, a u OEBS vec u narednih nekoliko dana. Takodje je najavio otvaranje kancelarije Haskog tribunala u Beogradu, sto ce, kako je rekao, oznaciti pocetak saradnje sa ovim sudom. "Trazenje istine o tome sta se zaista desilo na prostoru bivse Jugoslavije jedan je od zadataka jugoslovenske vlade. Zrtava i zlocina bilo je na svim stranama", rekao je jugoslovenski predsednik odgovarajuci na pitanje o srpskoj odgovornosti i tome sta se desilo u Srebrenici. Govoreci o znacaju ulaska Jugosalvije u Savet Evrope, predsednik Kostunica je u ekskluzivnoj izjavi za B92 rekao da se "danas ne moze biti politicki delatan, ne moze se uticati na sudbinu sopstvene zemlje, a ni na odnose u svetu, ako niste clan odredjenih organizacija. Savet Evrope spada u red tih organizacija. On, s druge strane, spada u red organizacija koje veoma pozitivno i konstruktivno uticu na stvaranje demokratskih standarda, na usaglasavanje ili harmonizaciju sa demokratskim zakonodavstvom i polazeci od preovladjujucih demokratskih vrednosti u svetu, odnosno Evropi. Utoliko je nas dolazak ovde vise nego znacajan i vise nego obecavajuci", rekao je predsednik SRJ.

"Nisam mogao da pretpostavim da ce se u Americi desiti isto sto se desilo i u Jugoslaviji", rekao je u sali predsednik Kostunica komentarisuci izbornu zbrku u SAD. Predsednik je odgovarao na brojna pitanja novinara i predstavnika evropskih parlamentaraca, uglavnom o stanju u zemlji, odnosima sa Crnom Gorom i saradnji sa Haskim tribunalom, a bilo je i pitanja kao sto je: "Da li je tacno da u Jugoslaviji nema vode, jer ju je potrosio rezim Slobodana Milosevica?". Ipak, pitanja su uglavnom bila znalacka i dobronamerna uz obavezno izrazavanje zelje da se u svakom pogledu pomogne nasoj zemlji, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: