"Knjaz": Ko je kome na "grbači"

Vlada Srbije traži od UBPOK-a da ispita postojanje elemenata krivične odgovornosti u procesu privatizacije "Knjaz Miloša".

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2004.

08:32

Default images

Samo nekoliko sati pošto je potpredsednik Vlade Miroljub Labus saopštio da će G17 plus napustiti Vladu ako ne bude poništena odluka Komisije za hartije od vrednosti o diskvalifikaciji "Apurne" iz procesa privatizacije "Knjaz Miloša", održana je hitna sednica Vlade.

Posle sednice je saopšteno da Vlada zahteva da nadležni organi ispitaju zakonitost svih postupaka u vezi s privatizacijom "Knjaza". Vlada zahteva i da MUP i tužilaštvo moraju da utvrde da li je bilo elemenata krivičnih dela u procesu privatizacije pomenute firme.

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus izjavio je da je najvažnije da privatizacija bude obavljena zakonito, ali da zakon važi za sve učesnike. "Ja sam tražio da UBPOK ispita taj slučaj i da ispita sve, i ministre i članove Komisije i vlasnike FPP-a i ‘Danonea’ i sve druge koji su bili uključeni. Šta ovo politički znači, da li ovde pravila igre postavljaju Vlada, Skupština i zakon, ili tajkuni, ekstraprofiteri i vlasnici sumnjivog novca. To je test na koji moramo politički da odgovorimo”, kaže Labus.

Ministar pravde Zoran Stojković rekao je da je rešenje Komisije za hartije od vrednosti čudno i da je razlog za diskvalifikaciju ponude "Apurne" fingiran. "Odluka je doneta, kako tvrde članovi Komisije, 22. novembra. Pogledajte rešenje, nema tog datuma, a rešenje je potpisao Milko Štimac, predsednik Komisije, koji i nije bio prisutan. Razlog je fingiranje. Kaže se da je Predrag Danilović dao neku ponudu, pa je izvršio krivično delo. Može se govoriti o krivičnom delu ako ima nedopuštenih izmena u ponudi koje dovode u zabludu ili varaju učesnike", kaže Stojković.

Neposredno pred kraj sednice Vlade u javnosti je zvanično saopšteno da je ostavku na članstvo u Komisiji podneo Dušan Bajec, član Komisije, koji je nekoliko sati pre toga saopštio odluku o diskvalifikaciji "Danonea". Bajec je obrazložio da nije bio informisan o privatizaciji “Knjaza” koliko je smatrao da je trebalo. Međutim, ministar finansija Mlađan Dinkić tvrdi da je predsednik Srbije Boris Tadić bio taj koji je tražio ostavku od Bajeca i da su razlozi za to sasvim druge prirode. "Mi kao Vlada želimo da prvi pokrenemo tu inicijativu i saznamo ko je sve eventualno činio krivična dela jer je potpuno jasno da je u ponedeljak ujutro Bajec, kao član Komisije, insistirao na tome da 'Danone' bude diskvalifikovan. Postavlja se pitanje zašto je on na tome insistirao, da li je bio vođen profesionalnim razlozima, ili je na njega uticao Milan Beko, vlasnik 'FPP Balkan limitida'", kaže on.

Miroljub Labus je kao čistu glupost okarakterisao tvrdnje da on ima ikakve interese u privatizaciji "Knjaza". “Postoje insinuacije da sam ja uzeo novac, što je potpuna glupost. Ja sam, navodno, u problemu s Kostićem oko šećera, s Karićem oko ‘Mobtela’, sada s Bekom oko ‘Knjaza’. Pa dobro, koji još ekstraprofiterr treba da mi sedne na 'grbaču'. Zaista je pitanje ‘ili mi ili oni’”, kaže Labus.

Iz Vlade je najavljeno i da prve rezultate istrage UBPOK-a i tužilaštva treba očekivati u narednih nekoliko dana jer, kako je rečeno, jedino ako ta istraga bude brzo završena, to može imati rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: