M.R. Vukosavljevićeva u pritvoru

UBPOK je priveo je 11 lica, među kojima je i bivši ministar za telekomunikacije Marija Rašeta Vukosavljević.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2004.

14:20

Default images

U saopštenju MUP-a Srbije navodi se i da su ta lica zbog sumnje da su izvršila zloupotrebu službenog položaja uz krivičnu prijavu privedena dežurnom istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu. Kako saznaje B92, bivša ministarka Marija Rašeta Vukosavljević i još sedam osoba nalazi se trenutno u pritvoru.

MUP tvrdi i da su ta lica od marta 2003. do aprila 2004. godine, prilikom rekonstrukcije VIP salona i projektovanja Terminala 2 Aerodroma "Beograd" oštetili aerododrom Beograd u, do sada, utvrđenom iznosu od oko 220 miliona dinara. „Oni su tom prilikom za sebe i svoja preduzeća pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 60 miliona dinara“, stoji u saopštenju policije.

Osim Marije Rašete Vukosavljević, na spisku se nalaze i Branislav Vitasović bivši generalni direktor Aerodroma "Beograd", Branislav Stojaković, vlasnik i direktor preduzeća "Eurosalon" iz Beograda, Dejan Mišović, direktor preduzeća "Kolubara invest-gradnja" iz Beograda.

Bivša ministarka Marija Rašeta Vukosavljević i još 10 osoba, saslušane su noćas kod dežurnog istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu. O saslušavanju, branioca bivše ministarke, Dragan Subašić kaže: "Što se tiče onoga što se njoj stavlja na teret, njena izjava je vrlo jasna da se ovde radi očigledno o jednoj političkoj ujdurmi. Ona je bila očigledna još juče kada je, pre nego što je ona uopšte saslušana, dala izjavu u policiji, i u toku njenog saslušanja doneto rešenje kojim se ona zadržava, što je na nivou skandala. Njen iskaz je da ovo ne može da se objasni, jer ona s ovim nema nikakve, ni posredne ni neposredne, veze."

Čitavu akciju pokrenulo je sadašnje rukovodstvo aerodroma, što potvrđuje i generalni direktor aerodroma Beograd Nebojša Nedeljković: “Prilikom mog stupanja na dužnost u maju mesecu, uočio sam, pregledajući dokumentaciju o investicijama koje su u toku, da su investicije za VIP salon isuviše velike. Sproveo sam internu istragu i posle dolaska do određenih saznanja uputio sam dopis MUP-u, UBPOK-u, da ispita te navode”.

Nedeljković, ujedno, navodi i detalje koji se bili najsumnjiviji: “Po meni je to bilo naduvano, naduvane su bile troškovi za slike u VIP salonu, od nabavne cene od 700.000 dinara. Praktično je cena bila povišena za tri miliona dinara, aerodrom me platio 3,7 miliona”.

Neki mediji su javili da se u toj grupi između ostalih nalazi bivši generalni direktor JAT-a Predrag Vujović, koji, međutim, u izjavi za B92 demantuje da je pozvan na informativni razgovor i tvrdi da on nije imao nikakve veze sa rekonstrukcijom, jer to ne spada u nadležnost direktora JAT-a: “Aerodrom Beograd jeste nezavisno preduzeće i ima svoje rukovodioce i verovatno oni razgovaraju sa njima. Jat bez obzira ko je na njegovom čelu, nema nikakve veze sa rekontrukcijom aerodroma, osim što trpimo zakašnjenja”.

Iako je u to vreme bio na mestu predsednika Upravnog odbora aerdoroma, Vlatko Sekulović je kratko za B92 kazao da ne zna ništa o tome.

Bivši član Saveta za borbu protiv korupcije Ivan M. Lalić u izjavi za B92 objašnjava da se Savet veoma ozbiljno bavio tenderom za rekonstrukciju aerodroma Beograd, kao i da je sve dokaze prosleđivao Vladi Srbije i MUP-u: “Ono što je bila primarna cifra, na kojoj je dobijen tender, jeste 18 miliona evra, kasnije je ona probijena aneksima, i narasla je na neverovatnih 47 miliona evra. To je ogromna bruka, pred javnošću, to je šteta za naš budžet i bruka pred Evropskom investicionom bankom koja je učestvovala u ovom projektu”.

Rekonstrukcija Aerodroma "Beograd" obavljena je u okviru projekta "Kapija Srbije". Rekonstrukciju međunarodnog terminala, vrednu 18 miliona evra, prethodno rukovodstvo aerodroma je dalo konzorcijumu firmi Montanja, Sintezis i Kolubare invest gradnja. Radovi su nakratko prekidani krajem januara nakon odluke Komisije za zaštitu ponuđača da na zahtev austrijske firme Starbag poništi deo tendera, ali su kasnije nastavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: