SRJ ZATRAZILA PRIJEM U SKUPSTINU SAVETA EVROPE

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2000.

18:18

Default images
Jugoslavija je zatrazila zvanican prijem u Savet Evrope - cetvoroclana delegacija saveznog parlamenta, koju predvodi Dragoljub Micunovic, u Strazburu je u sredu predala zahtev da se nasoj zemlji, do prijema u clanstvo, omoguci status specijalnog gosta u Savetu. Slicno prijemu u Ujedinjenim nacijama i u Strazburu se ocekuje da ce Jugoslavija vrlo brzo postati deo evropskog parlamentarizma, mozda vec u junu sledece godine, javlja izvestac Radija B92, Sanda Savic.

Jedan od clanova nase delegacije savezni poslanik Milan Protic izjavio je za B92 da ocekuje da ce vec za nekoliko dana SRJ dobiti specijalni status jer, kako kaze domacini su se potrudili da se oni ovde osecaju apsolutno udobno, a rezoluciju su napisali kao sto bi mi sami to uradili, kaze Protic. Uslovi koje Savet Evrope postavlja Jugoslaviji su: izgradnja demokratske drzave sa vladavinom prava, ali i resavanja odnosa sa Crnom Gorom, dijalog sa albanskim predstavnicima, oslobadjanje svih albanskih zatvorenika, rasvetljavanje sudbine Ivana Stambolica i kako se navodi: "da se narod Jugoslavije obavesti o zlocinima koje je pocinio Milosevicev rezim", kao i saradjnja sa Haskim tribunalom. Milan Protic kaze "da se nista od nas ne trazi van onog sto mi vec sami poceli da cinimo". "Pitanje amnestije je pokrenuto, saradnja sa Haskim sudom proizilazi iz naseg clanstva u UN-u, pa je to pitanje razreseno i ne vidim zasto bismo izbegavali saradnju sa Haskim sudom - tu nema nicega spornog", kaze Protic. Na svim sastancima delegacije iz Beograda prisustvuje i jugoslovenski konzul u Strazburu Milorad Sekulic, ali je on tu kao dobar domacin ali ne i kao ucesnik u razgovorima, kaze Protic. U cetvrtak u Strazbur stize i predsednik SRJ Vojislav Kostunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: