Istrage, političari i generali

Istraga oko nedavnih pogibija vojnika počela je da služi za politička prepucavanja.

Izvor: B92

Nedelja, 14.11.2004.

10:19

Default images

Nakon odlaganja objavljivanja konačnih rezultata istrage o pogibiji dvojice gardista u kasarni na Topčideru Srpski pokret obnove je pozvao roditelje budućih vojnika da odbiju sve pozive na vojno angažovanje svoje dece dok do kraja ne budu razjašnjeni incident u Topčideru i svi drugi slični dogadjaji.

Ovakav potez objasnio je visoki funkcioner SPO-a Vlajko Senić gostujući u vestima Televizije B92. “Želeli smo da na neki način ponovo alarmiramo i uzbunimo javnost. Čini nam se da je istraga opet krenula u drugom tempu, da se opet na neki način odlaže konferencija za štampu, da postoji nekoliko verzija oko toga šta se desilo u Topčideru, očigledno je da nije bilo onako kako je izgledalo u prvi mah”, kazao je Senić.

Ministar odbrane Prvoslav Davinić, međutim, upozorava da ovakvi pozivi mogu urušiti odbrambeni sistem državne zajednice: “ Ovakvim prejudiciranjem može se lako urušiti odbrambeni sistem zajednice, što svakako nije u interesu bilo koga, pa ni SPO-a”.

U saopštenju SPO-a stoji i da nezavisna komisija, koja je formirana radi utvrdjivanja istine o pogibiji dvojice vojnika, nije u stanju da saopšti "ni delić istine o tragediji u Topčideru". Senić kaže da se SPO zalaže za formiranje anketnog odbora u Skupštini Srbije i Crne Gore koji bi činili predstavnici svih parlamentarnih stranaka i čiji rad bi bio javan. “Ne smemo žmuriti pred činjenicom da svaka dva-tri meseca se takve stvari dešavaju u vojsci, u poslednjih nekoliko meseci. U tom smislu je naše saopštenje, da brinemo o životima ljudi koji su danas u vojsci i koji sutra treba da budu tamo. Osnovni je zadatak Skupštine SCG ovog puta da rasvetli slučaj i imamo ogromnu odgovornost”.

Sa druge strane ministar Davinić ne isključuje mogućnost formiranja čak i inostrane komisiji, ali tek ukoliko se pokaže da postoji osnov da ima manjkavosti i u jednom i u drugom izveštaju. “Smatram da treba imati poverenja u ovu komisiju i sačekati rezultate koje će ona za nekoliko dana saopštiti, zatim ih uporediti sa izveštajem vojnih organa i kada dobijemo ta dva izveštaja, onda ćemo videti do kakavih su rezultata došli. Ukoliko postoji osnov ili verovanje da postoji manjkavost i u jednom i u drugom izveštaju, onda verovatno treba uraditi ono što se radi u takvim slučajevima, dati nekoj revizorskoj grupi ili nekoj nezavisnoj, možda čak inostranoj komisiji da ispita te rezultate i da saopštenje na bazi podataka kojima je raspolagala i jedna i druga komisija”.

A u autorskom tesktu u Srpskoj reči supruga lidera SPO-a Danica Drašković objavila je, pozivajući se na spostvene izvore, da su vojnike u Topčideru ubili telohranitelji haškog begunca Nebojše Pavkovića. Ona tvrdi i da su telohranitelji, drugog haškog begunca, generala Vladimira Lazarevića u Leskovcu ubili vojnika Dragana Kostića. Danica Drašković za B92 kaže da tu činjenicu zna i ceo politički vrh u Srbiji: "Mislim da je to veliko licemerje i da Srbija ne treba da bude više spremna da gine za Miloševića, njegovu politiku i njegove ljude. Evo, vidite i sami – krije ceo državni vrh. Zna se da se oni kriju u tim kazamatima ispod zemlje, zna se da i u Leskovcu postoji takav sličan centar, zna se da je taj vojnik čuvao stražu na tom mestu i da je poginuo od obezbeđenja generala Lazarevića koji se tu krije. Ništa nije tajna, svi sve znaju, ali niko neće da govori zbog toga što bi otkrivanjem istine svi morali da đau ostavke, a to je za njih velika cena."

Vlajko Senić iz SPO rekao je da lično ne zna ništa o ovim tvrdnjama Danice Drašković, a Narodni blok, stranka haškog optuženika generala Nebojše Pavkovića, odbacio je kao "neistinite i bolesne" tvrdnje funkcionera Srpskog pokreta obnove Danice Drašković da su Pavkovićevi telohranitelji ubili dvojicu gardista u kasarni na Topčideru.

Supruga Vuka Draškovića izjavila je i da nezavisna komisija, koju predvodi Božidar Prelević uopšte nije nezavisna, a Prelević je ministru spoljnih poslova SCG Vuku Draškoviću uputio molbu da ne omalovažava nezavisnu komisiju i da ne iznosi neistine da su njeni članovi bili pripadnici policije nekadašnjeg šefa države Slobodana Miloševića. Božo Prelević je rekao da su medju članovima komisije direktor Bezbednosno informativne agencije Rade Bulatović, načelnik Generalštaba Branko Krga i dvojica bivših policajaca, koji su balističari, i dodao da "oni predstavljaju ubedljivu manjinu u komisiji".

Prelević je ponovio da se izveštaj nezavisne komisije, značajno razlikuju od zaključaka komisije vojnog pravosudja. On je rekao i da članovi nezavisne komisije nisu imali pristup podzemnim tunelima u čijoj blizini su poginula dvojica vojnika. Takva se odluka priprema, posle izveštaja komisije, rekao je Prelević i izrazio očekivanje da će neki pripadnici armije biti oslobodjeni čuvanja vojne tajne, da bi mogli da svedoče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: