Pokušaj obnove mirovnih pregovora

Naslednici palestinskog predsednika Jasera Arafata najavili su da će pokušati da obnove mirovne pregovore sa Izraelom.

Izvor: B92

Petak, 12.11.2004.

20:47

Default images

U ime novog palestinskog rukovodstva poruku o nastavku mirovnih pregovora, koji su prekinuti pre više od 4 godine, poslao je portparol palestinske Vlade, Saeb Erakat: "Želimo da razgovaramo o miru sa izraelskom Vladom. Pritom, od Izraela tražimo da nam pomogne u tim naporima. Za početak bilo bi dobro kada bi Izrael povukao vojsku iz palestinskih gradova, kako bismo mogli da sprovedemo izbore".

Sa izraelske strane, mirovne poruke novom palestinskom rukovodstvu poslali si bivši premijer i sadašnji ministar finansija, Benjamin Netanjahu i Danijel Ajalon, ambasador Izraela u SAD. "Arafat je bio problem da se uspostavi mir. Mi se nadamo da će novo palestinsko rukovodstvo uspeti da se izbori sa terorizmom i da otvori prostor za konačno mirovno rešenje na Bliskom istoku", rekao je Netanjahu u intervjuu za Skaj njuz.

Danijel Ajalon u izjavi za CNN rekao je: "Zaostavština Jasera Arafata bila je terorizam, i Izrael sada očekuje novo palestinsko rukovodstvo koje će se obavezati da ratuje sa terorizmom. Ukoliko se to desi, neće biti prepreka miru. Mi smo to dokazali kad smo postigli mir sa Egiptom i Jordanom u prošlosti. Ako Palestinci iskoriste priliku da sprovedu demokratske i bezbednosne reforme, sa jednim zakonom i jednom vlašću bez terorističkih organizacija, pokrenućemo mirovne pregovore sa mrtve tačke", prenosi dopisnik B92, Saša Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: