Arafat sahranjen u Ramali

Palestinski lider Jaser Arafat u petak je sahranjen u svom nekadašnjem sedištu u Ramali, na Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Petak, 12.11.2004.

09:29

Default images

Kovčeg sa Arafatovim posmrtnim ostacima prethodno je pronet, uz pucnjavu, kroz uzbudjenu i haotičnu masu Palestinaca u kompleksu zgrada sedišta palestinske vlasti u Ramali.

Pripadnici snaga bezbednosti bezuspešno su pokušavali pucnjavom iz automatskog oružja da udalje hiljade Palestinaca koji su pojurili ka helikopteru, ne bi li uspeli da dotkanu kovčeg sa telom Jasera Arafata. Bilo je potrebno 25 minuta da se iznese kovčeg iz helikoptera.

U masi je ostalo zarobljeno i palestinsko vodjstvo, sa Mahmudom Abasom i Ahmedom Koreijem. Snage bezbednosti su morale džipom da raskrče put od helikoptera, dok su zvaničnici molili gradjane da se povuku. Njih dvojica su sa ostalim rukovodiocima Palestinske oslobodilačke organizacije prvi poneli Arafatov kovčeg ka zgradi u kojoj je, zatočen, proveo tri poslednje godine svog života. Neki Palestinci su se popeli na kovčeg, mašući oružjem, dok su drugi pokušavali da dotaknu kovčeg palestinskog lidera, noseći palestinske i francuske zastave. 

Arafatovo telo je zatim položeno u mermerni i kameni grob dok se hiljade palestinaca stiskalo u redu kako bi odali poslednju počast svom lideru. Grob je obložen zemljom iz džamije Al aksa iz Jerusalima.

Sahrani palestinskog lidera prethodila je i eksplozija automobila u kojoj su poginule dve osobe.

I dok arapski svet žali u Izraelu se slavi: “Kada naš neprijatelj tuguje, mi slavimo. Kada Osama bin Laden umre, Amerika i svi će slaviti. Kada je Hitler umro, ceo svet je slavio. Arafat je moderni Hitler i mi slavimo jer je moderni Hitler mrtav“, rekao je jedan od Izraelaca koji su na ulicama proslavljali Arafatovu smrt.

Od Jasera Arafata su se u petak pre podne, uz najviše vojne počasti, u Kairu oprostili brojni državnici. Službu, koja je trajala sat vremena, održao je šeik Mohamed Sajed Tantaui, a onda je povorka s kovčegom u kom se nalazilo Arafatovo telo krenula ka aerodromskoj pisti.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana rekao je da je ovo veoma tužan dan za palestinski narod: „Ovo je veoma važan dan za palestinski narod i nadam se da će mirovni proces sada biti pokrenut“, rekao je Solana.

Saučešće palestinskom narodu je uputio i predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik SCG Svetozar Marović, ali i bivši predsednik Slobodan Milošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: